Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tokion kisajoukkueen toista puolikasta seulotaan rankingista

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki arvioi maanantain tilannekatsauksen yhteydessä, että Suomella on edelleen hyvät mahdollisuudet saada Tokion kesäolympialaisiin ennusteen mukaisesti 50 urheilijan joukkue.

Suomella on 25 valintakelpoista urheilijaa, ja 18 urheilijaa on jo valittu kisajoukkueeseen Suomen edustajiksi.

– Rankingista kaavaillaan sitä toista puolikasta tähän joukkueeseen. Eli olemme aika lailla valintatien puolivälissä, Lehtimäki totesi.

Joukkueen koko ja myös lajikirjo ovat Lehtimäen mielestä tärkeitä suomalaisen olympiaurheilun tason mittareita.

– Kesäolympialaisten pääsyrima on asetettu todella korkealle. Sen takia joukkueen koko on erittäin relevantti mittari, Lehtimäki huomautti.

Kisajoukkueen lajikirjo oli Rion 2016 kisoissa laajimmillaan vuoden 1952 jälkeen. Silloin suomalaiset urheilivat 17 lajissa, Tokiossa Lehtimäki arvioi suomalaisen lajimäärän jäävän välille 13–16.

– Eikä tavoite joukkuepelin saamisesta kisoihin täyty, ellei Beach volleyta lasketa mukaan. Siinä karsinta vielä jatkuu, Lehtimäki totesi.

Yleisurheiluun osallistuu Tokion kisoissa eniten suomalaisia, ja lajiryhmän osuus voi nousta yli 40 prosenttiin koko kisajoukkueesta.

Ennuste yhdestä mitalista

Olympiakomitean 2018 talvikisoihin ja 2020 kesäkisoihin asettama yhteinen kymmenen mitalin tavoite on luonnollisesti siirtynyt Tokion kisojen osalta tähän vuoteen. Talvikisojen kuuden mitalin jatkoksi pitäisi saada neljä mitalia lisää.

Tämä kakkososan tavoite on vaikeampi saavuttaa kuin joukkueen määrällinen tavoite. Huippu-urheiluyksikön laskelmien mukaan Suomen olympiajoukkueen odotusarvo on laskenut edellisistä arvioista vain 1,15. mitaliin.

Arvo niiasi syvään, kun nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja painija Petra Olli lopettivat uransa.

Pyeongchangin 2018 kisoissa suomalaisten suorituksista 20,3 prosenttia arvioitiin oman normaalitason ylittäviksi, 57,4 prosenttia oman tasoisiksi ja 22,2 prosenttia jäi alle perustason. Vastaavan 20–60–20 kaavan varaan Olympiakomitea laskee odotuksensa myös Tokiossa.

Vipua koronakurista

Lehtimäki haluaisi onnistumisen helpommaksi aiempaa armollisemmassa ilmapiirissä.

– Joukkueen henki, sisäinen ote ja toisten tukeminen on äärimmäisen tärkeää, kun viritetään päivän kuntoa, Lehtimäki totesi.

– Olemme tehneet paljon toimenpiteitä sen varalta.

Lehtimäki arvioi, että Suomella voi olla tilaisuus kääntää myös vallitseva koronapandemia henkisesti edukseen.

– Sitä voi voivotella ja nähdä rasitteena tai siitä voi tehdä meille kilpailuetua, Lehtimäki arvioi.

– Näen, että siitä voi olla rakennettavissa kilpailuetua. Suomalaiset ovat tottuneet noudattamaan sääntöjä ja meillä on huomattavasti helpompi tilanne kuin useissa kilpailijamaissa. Siirtyminen tarkasti valvottuihin ja säänneltyihin oloihin Tokiossa ei ole meille niin iso kynnys kuin monille muille.

Lajirankingit sulkeutuvat vähitellen

Painonnoston ja yleisurheilun maantielajien rankingit sulkeutuivat maanantaina. Yleisurheilussa tilanne kartoitetaan nopeasti, mutta painonnostossa suomalaiset joutuvat jännittämään paikkojaan pidempään monimutkaisen karsintajärjestelmän takia.

– Kesäkuussa rankingeja menee yksi kerrallaan kiinni niin, että viimeisenä yleisurheilu (kokonaisuudessaan) ja rullalautailu kesäkuun lopussa, Lehtimäki muistutti.

Tokion kesäkisojen joukkue on selvillä lopullisessa muodossaan 5. heinäkuuta.