Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huuhkajien luotsi Kanerva hakee vastauksia – ja voittoa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen viimeistä edellinen ottelu ennen 12. kesäkuuta alkavaa odotettua EM-lopputurnausta otellaan lauantaina Solnan Friends Arenalla, ja kenraaliharjoituksen kenraalissa vastaan asettuu aina yhtä rakas vihollinen Ruotsi, jo kautta aikain 91. kerran. Solnassa riittää panosta: päävalmentaja Markku Kanerva julkistaa EM-lopputurnausjoukkueensa tiistaina.

– Pelaajia tullaan testaamaan. Nyt pitää saada vastauksia tiettyjen pelaajien osalta, ennen kuin teen lopulliset valinnat 1. kesäkuuta. Käytänkö kaikki (sallitut) kuusi vaihtoa, vaikea sanoa, mutta vaihtoja varmasti tullaan näkemään. Riippuu vähän miten peli menee, sillä vaikka tässä on tarkoitus nähdä pelaajia, niin tavoite on myös pärjätä ja tavoitella voittoa, Kanerva kertoi perjantai-iltana.

Vastauksia haetaan niin pelaajatasolla kuin myös laajemmassa mielessä.

– Nyt on vielä hyvä vähän kokeilla tiettyjä taktisia variaatioita.

Ruotsin päävalmentaja Janne Andersson julkisti Ruotsin avausmiehistön, mutta Kanerva ei kollegan esimerkkiä seurannut. Se tuli selväksi, että Huuhkajien hengen ilmentymiin ja ilmentäjiin kuuluvaa kapteeni Tim Sparvia testataan. Sparv on kuntouttanut polveaan pari kuukautta.

Toinen viime aikoina jännitystä nostanut toipuja, maalisinko Teemu Pukki ei Ruotsiin matkannut. Toiveet nilkkavamman kiusaaman Pukin suhteen ovat pysyneet vahvoina.

– Kuntoutus on mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Olen tosi toiveikas sen suhteen, että hän on kisoissa kunnossa. Ja mahdollisesti Viro-pelissä, mutta katsotaan nyt, päivä kerrallaan, Kanerva toisti jo alkuviikon toiveikkuuttaan.

Veljekset valmiina ja kemia toimii

Esimerkiksi Sauli ja Leo Väisänen ja Aapo Halme ovat niitä, joihin Kanerva katsoo lauantaina Solnassa. EM-topparipaikoista kun on kova kilpailu.

Loukkaantumisten runtelema Sauli Väisänen ei ole pelannut maajoukkueessa sitten EM-karsintojen. Tuo viimeisin peli eli Kreikka-vieraskohtaaminen marraskuussa 2019 oli Väisäsen veljeksille ensimmäinen yhdessä pelattu ottelu. Nyt voisi koittaa toinen, kun Leo on selättänyt flunssansa.

– Varmaan kemia on aika kondiksessa, pihapeleistä asti oltu yhdessä. Aikuisiällä ei ole hirveästi pelattu yhdessä, toivottavasti monia tulee vielä. EM:ssä? Toivotaan, mutta se ei ole meidän päätettävissä, mietti isoveli-Sauli veljesten yhteisvahvuutta ja -esiintymisiä.

Halme, 21, ei ole vielä A-maaotteluita pelannut.

– On ollut todella kiva olla mukana ja nähdä, millainen ympäristö ja meininki maajoukkueessa on. EM-mahdollisuus? En osaa sanoa, ei pysty sillä spekuloimaan, Halme sanoi.

Ruotsilla puolustus sekaisin, mutta laidoilla vaarallisuutta

Ruotsi lähtee otteluun ryhmällä, jossa joltiseenkin todennäköisiä EM-avausmiehiä on oikeastaan vain kolme. Sinikeltaisilta puuttuu etenkin puolustajia: Victor Lindelöf, Filip Helander, Ludwig Augustinsson sekä myös Martin Olsson.

Ruotsin ykkösnimet avauksessa Suomea vastaan ovat laitamiehet Viktor Claesson ja Emil Forsberg, joka pelasi hyvän kauden Saksan Bundesliigan Leipzigissa. Varmuutta tuo äärimmäisen kokenut kapteeni, keskikentän Sebastian Larsson. Hyökkääjinä ovat vanha kettu Marcus Berg sekä Bundesliigan Mainzin Robin Quaison.

– Lähdemme tähän kuten yleensä harjoituspeleihin: haluan antaa pelaajille näyttöpaikkoja ja samalla löytää hyvää tasapainoa, jonka myötä saamme mahdollisuuden voittaa ottelu. Eiköhän tästä tule hauska peli, Andersson sanaili.

– Tasollisesti erittäin kova ryhmä, vaikka ei se ykkösnyrkki nyt näyttäisikään olevan kentällä. Laajuutta löytyy, Kanerva muistutti Ruotsista.