Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maajoukkuehiihtäjä Juho Mikkonen lopettaa hiihtouransa – "Kertun kanssa mennään kohti olympiatalvea"

Maastohiihtomaajoukkueessa myös päättyneellä kaudella hiihtänyt Juho Mikkonen, 30, lopettaa aktiiviuransa, kertoi hänen seuransa Vuokatti Ski Team Kainuu maanantaina.

Mikkosen päätös kypsyi talven mittaan, hän kertoo. Mikkonen oli talvella mukana Oberstdorfin MM-hiihdoissa, joista irtosi 43. sija niin skiathlonissa kuin päätösmatkalla 50 kilometrillä. Olympialaisissa Mikkonen edusti Suomea 2014 Sotshissa, maailmancupissa hänen parhaakseen jäi sprintin nelossija joulukuussa 2014 Lillehammerissa.

– Aikansa kutakin. Kymmenen vuotta olen käytännössä ammatikseni hiihtänyt. Tuntuu, että olen saanut hiihdosta sen, mitä on saatavissa. Nyt uusien haasteiden pariin. Liikuntaa ja urheilua en lopeta, ainoastaan huippu-urheilun. Nyt vedän vähän henkeä ja mietiskelen, mikä se oma juttu olisi, Mikkonen sanoo.

– En usko, että numerolappu rinnassa enää tosimielessä hiihdän.

Nuorten sarjoissa Mikkonen ylsi hopealle vuoden 2013 alle 23-vuotiaiden MM-sprintissä.

– Nuorten sarjoista kaikki lähti, menestyin siellä hyvin. MM-mitali nuorten sarjojen päätteeksi oli hieno saavutus. Maajoukkueeseen nousu oli yksi iso ja hieno steppi, myös kahdet arvokisat jäävät hienoina saavutuksina mieleen. Maailmancupissa neljännen sijan lisäksi muitakin onnistumisia. Lisäksi aikuisten sarjoissa tuli 14 SM-mitalia. Siihen olen tyytyväinen. Mitaleita tuli kaikilta matkoilta ja molemmilla hiihtotavoilla, mikä kertoo monipuolisuudesta.

Jossiteltavaakin jäi, ainakin hieman.

– Harmittaa, että tuli liikaa panostettua sprinttipuoleen. Olisi pitänyt olla enemmän yleishiihtäjä aikuisten sarjaan siirtymisen jälkeen, mutta turha sitäkään on jälkikäteen jossitella. Silloin kierrettiin sprinttejä.

Olympialaiset fokuksessa - vaimo Kerttu Niskasen valmentajana

Mikkonen on valmentanut kahden vuoden ajan vaimoaan Kerttu Niskasta, ja valmennustyö jatkuu kohti ensi kautta eli olympiatalvea.

– Kertun kanssa mennään kohti olympiatalvea, ja pääfokus tulee käytännössä olemaan siinä.

Pitkä ura hiihdon huippuladuilla ansaitsee kiitosten jakamisen, totta kai.

– Näistä vuosista haluan kiittää erityisesti äitiäni ja isääni, jotka ovat minut tämän hienon lajin pariin saaneet tuotua. Kerttu on ollut 15 vuotta iso tuki ja turva. Seura ja yhteistyökumppanit ovat olleet todella tärkeitä siinä, että olen pystynyt tätä ammatikseni tekemään.