Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ari-Pekka Liukkonen jyräsi 22 sekunnin alle ja rikkoi Tokion olympiarajan – Matti Mattsson jatkoi hurjaa virettään

Vapaauimari Ari-Pekka Liukkonen rikkoi kolmantena suomalaisena Tokion olympiauintien A-tulosrajan. Liukkonen kauhoi Helsinki Swim Meet -kilpailuissa miesten 50 metrin vapaauinnin voittajaksi ajalla 21,92, joka alittaa A-rajan yhdeksällä sekunnin sadasosalla.

Kokenut suomalaisjätti oli mielissään olympiarajan alituksesta, vaikka se ei varsinaisesti ollutkaan Helsingin kisojen tavoitteena. Aiemmin A-rajan olivat suomalaisista rikkoneet Matti Mattsson ja Ida Hulkko.

– Odotus oli, että aika tulee todennäköisesti 22,00–22,10 väliin, mutta jos palaset loksahtavat kohdilleen, se voi lipsahtaa 22,01:n alle. Tiesin, että raja on mahdollinen, mutta ajattelin enemmänkin tehdä hyvän suorituksen. Raja oli bonus. Ajatus oli koko ajan, että EM-kisoihin herkistelen kunnolla ja rikon rajan, kolmansiin peräkkäisiin olympialaisiin matkaava Liukkonen kertaili kisan jälkeen.

– Mutta tosi hyvä, että sen sai nyt rikki, niin voi keskittyä rauhallisemmin EM-valmistautumiseen.

Liukkonen on 32-vuotiaana palaamassa muutaman vuoden takaiseen huippukuntoonsa. Uimarin 2010-luvun loppu meni pahasti pieleen selkävaivojen takia.

Edellisen kerran Liukkonen oli uinut 22 sekunnin alle kesän 2018 EM-kisoissa.

– Viime vuonna hommat alkoivat olla kunnossa, mutta sitten tuli poikkeustila ja kaikki kisat peruttiin. Helmikuun lopulta lähtien olen saanut paljon startteja. Se rupeaa näkymään nyt tuloksissa.

Tulevina kuukausina kokenut suomalaisuimari pyrkii lohkaisemaan Helsingin ajasta vielä useamman sekunnin kymmenyksen. Liukkosen Suomen ennätys on vuonna 2017 uitu 21,58.

Jallow kohensi reilusti Tukholmasta

Mimosa Jallow luottaa nousukuntoonsa ja uskoo alittavansa naisten 100 metrin selkäuinnin tulosrajan kevään mittaan. Jallow paineli Helsingissä matkan voittoon ajalla 1.00,61, kun Tokion A-raja on 1.00,25.

Huhtikuun alkupuolella Tukholmassa uidusta ajastaan suomalainen lohkaisi pois kaksi kymmenystä. Odotukset kuukauden päästä miteltäviin Budapestin EM-uinteihin ovat kovat.

– Tosi tyytyväinen olen aikaan. Kaikki sataset ovat menneet tällä kaudella tuohon samaan nippuun. Todella kiva, että sain vielä Tukholman ajasta puristettua, Jallow, 26, iloitsi.

– Vielä ei olla herkistelty tai kevennelty mihinkään kilpailuihin. Perustreenaamisella näihin tuloksiin on päästy, joten innolla odotan, mitä EM-kisoissa on luvassa.

Jallow'n SE satasen selässä on 1.00,28.

Mattsson jatkaa mahtivireessä

Matti Mattsson ui jo viikon toisen Suomen ennätyksensä, tällä kertaa miesten 100 metrin rintauinnissa. Porilaisuimari jyräsi lajivoittoon SE-ajalla 1.00,46.

Mattsson, 27, kohensi matkan SE:tä jo toisen kerran tänä keväänä. Maaliskuussa uitu aika parani Mäkelänrinteessä 0,11 sekunnilla.

Mattsson on väkevässä vireessä, sillä torstaina hän ui päämatkallaan 200 metrin rintauinnissa Suomen ennätyksen 2.08,51. Tuolloin Mattsson iloitsi vuolaasti pitkään jahtaamaansa ennätystä, mutta perjantain uinti ei porilaista täysin tyydyttänyt.

– Ehkä teknillisesti vähän hosuttu (uinti). Se on, kun satasella pitää olla vähän nopeampi frekvenssi, Mattsson virnisti Discoveryn tv-haastattelussa.

– Totta kai uusi Suomen ennätys on aina uusi Suomen ennätys. Aina sitä haluaisi kovempaa uida, mutta onneksi tässä on kisoja jäljellä.

Mattsson on valittu Tokion olympialaisiin, joissa hän kilpailee sekä 100 että 200 metrin rintauinnissa.