Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopalo syttyi kolmessa vierekkäisessä Saimaan saaressa – Puumalan Vekarsalossa sammutus kestää iltahämärään

Ensimmäinen palo syttyi Taistensaaressa maanantai-iltana, seuraava sen itäpuolella Vekarsalossa tiistaina aamupäivällä ja kolmas länsipuolella Liiansaaressa tiistaina iltapäivällä.

Etelä-Savon pelastuslaitos sai tiistaina puoli yhdentoista maissa aamupäivällä hälytyksen maastopalosta Puumalan Vekarsalon saaressa.

Päivystävä palomestari Eero Aho kertoi, että havainnon sankasta savusta teki Taistensaaren maanomistaja. Hän oli maillaan jälkivartioimassa, koska maanantai-iltana salamanisku sytytti maastopalon Taistensaaressa. Se sijaitsee huomattavasti suuremman Vekarsalon eteläpuolella.

– Alueen yli pyyhkäisi eilen voimakas ukkosrintama. Maanomistaja havaitsi tumman savun nousevan Vekarsalosta. Myös Vekarsalosta tehtiin ilmoitus maastopalohavainnosta. Sadan metrin palorintaman kerrottiin etenevän maastossa.

Tuuli ei ollut pelastajien puolella

Pelastuslaitos tiedotti iltapäivällä, että miehistön saapuessa paikalle tuli oli levinnyt noin kahden hehtaarin alueelle. Navakka tuuli edesauttoi palon leviämistä.

Saaressa ei ole kiinteistöjä, eikä maastopalo aiheuttanut henkilövahinkoja. Palorintaman eteneminen saatiin estettyä jo päivällä, mutta jälkisammutustyöt tulevat venymään myöhäiseen iltaan saakka. Työ on raskasta, koska letkuvedot palokohteeseen ovat pitkät ja Vekarsalon maasto on mäkistä.

Sammutustöihin osallistuu 15 henkilöä. Sammuttajat kuljetettiin saareen kahdella pelastuslaitoksen aluksella.

Vekarsalo kuuluu Puumalaan ja Taistensaari Mikkeliin, vaikka ne sijaitsevat aivan vierekkäin muutaman kilometrin päässä Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntarajasta.

Saaret sijaitsevat Suomenniemen kohdalla Saimaalla. Matkaa kirkonkylältä saarille on yli kymmenen kilometriä.

Tiistaina iltapäivällä syttyi maastopalo vielä kolmannessa vierekkäisessä saaressa Liiansaaressa. Taistensaari sijaitsee Vekarsalon ja Liiansaaren välissä.

Liiansaaressa kaivinkoneen telaketjusta lähti kipinä, joka sytytti kytöpalon maahan. Pieni palo sammutettiin laskemalla kuormaajan kauhalla vettä päälle.

Pelastuslaitoksen Suomenniemen yksikkö kävi paikan päällä. Matkaa Vekarsalon palopaikalle on noin viisi kilometriä.

Lisäksi ukkonen aiheutti maanantaina maastopalot Kuhastensaaressa ja mantereen puolella Himalanpohjassa Ristiinassa.

Etelä-Savossa kuten Etelä-Karjalassakin on voimassa metsäpalovaroitus, joten kaikki avotulen tekeminen on kielletty.

Karttakuvassa merkki osoittaa Taistensaarta.

Lue myös: Puumalan Vekarsalon saaresta nousee paksua savua – Ukkosrintaman epäillään sytyttäneen jo neljä maastopaloa