Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Valkoposkihanhien metsästys sallittava Suomessakin

Valkoposkien kannanhoidollinen metsästys on sallittava Suomessa. Valkoposkihanhia on voitava käyttää Suomessa myös ravinnoksi, kuten muissakin EU-maissa.

Valkoposkihanhien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Ne aiheuttavat merkittävät vahingot maataloudelle erityisesti itäisessä Suomessa. Hanhet syövä viljan oraat ja paskovat pellot. Viljely menee hukkaan niillä pelloilla, joille hanhilauma sattuu laskeutumaan. Valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista saatavat korvaukset eivät ole riittävät.

Ilmaston lämpeneminen tullee vain suurentamaan valkoposkihanhiongelmaa Suomessa. Jos Pohjanmeren rannalla sääolot edelleen lämpenevät, lähtevät siellä talvehtivat valkoposkihanhet matkaan aiemmin keväisin. Suomen kevään tulo ei ole muuttunut niin merkittävästi. Suomen kylmässä keväässä nurmien kasvu on hidasta. Valkoposkihanhet siirtyivät syömään kylvettyjä viljan ja herneen siemeniä.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu Suomessa luonnonsuojelulailla. Suomen Metsästäjäliitto on kannattanut lajin metsästystä jo pitkään. Mielestäni Suomen tulee hakea valkoposkihanhen metsästykseen maakohtainen poikkeama.

Virossa ja Ruotsissa valkoposkihanhia metsästetään. Täytyy ihmetellä, miksi tätä asiaa ei ole haluttu hoitaa kuntoon Suomessa. Valkoposkihanhien metsästys ja ravinnoksi käyttäminen kuuluu kansallisen päätöksenteon piiriin. Nyt tehdyillä toimenpiteillä – osoitetuilla hanhipelloilla, ilmaan ampumisilla ja pienillä ampumisen lupamäärillä – asiaa ei saada korjattua. Tarvitaan riittävän järeitä ja vaikuttavia toimenpiteitä.

Hanhikannan rajoittaminen on oikea toimenpide. Metsästyksellä valkoposkihanhikantaa voidaan saada rajoitettua. Tuntuu myös haaskaukselta, ettei riistaravintoa voitaisi käyttää ravinnoksi. Tarvitsemme ruokaa ja myös lihaa monipuolisesti. Hanhen paisti olisi oiva lisä ruokavalioomme.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen eduskuntavaaliehdokas (kesk.)