Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tintti, harakka vai tundraurpiainen?  – Viikonloppuna Imatrallakin bongataan taas pihojen ja puistojen lintuja

Pihabongaus-tapahtuma järjestetään jo 18. kertaa.

Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys (EKLY) järjestää lauantaina 28. tammikuuta pihabongaustapahtuman Kuparin ruokinnalla Imatralla. Tapahtuma järjestetään kello 9–12.

Sunnuntaina 29. tammikuuta vastaava tapahtuma järjestetään vastaavaan aikaan myös Lappeenrannassa, Pappilannimen ruokinnalla.

Pihabongaus-tapahtumaan voi osallistua, vaikka ei mainituille tapahtumapaikoille pääsisikään.

Eteläkarjalaiset ovat perinteisesti innokkaita tapahtumaan osallistujia, sillä viime vuosina maakunnan asukkaiden pihabongausinnokkuus on ollut valtakunnan kärkiluokkaa, EKLY tiedottaa.

Esimerkiksi viime vuoden tapahtumassa lintuja bongattiin yhteensä 811 eteläkarjalaispihalta. Tarkkailun tuloksena saatiin havaintoja kaikkiaan 54 eri lajista.

Lintuyksilöitä laskettiin peräti 37 593.

Lue myös: Tilhi ja mustarastas nousivat pihabongauksen kärkikymmenikköön – Talitintti säilytti kärkipaikkansa suomalaispihojen yleisimpinä lintuna

Pihabongaus täysi-ikäiseksi

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestön BirdLife Suomen järjestämä Pihabongaus-tapahtuma saavuttaa ensi viikonloppuna täysi-ikäisyyden rajapyykin. Juhlan kunniaksi erityistarkkailussa ovat tutut talvilinnut.

Lintuja on tarkoitus seurata tunnin ajan omalla pihalla, puistossa tai muulla sopivalla paikalla. Tarkempia ohjeita voi katsoa Pihabongauksen verkkosivuilta.

BirdLife Suomi julkaisee Pihabongauksen tulokset verkkosivuillaan helmikuun aikana.

Lue myös: Hyvä kysymys | Onko rottatilanne Imatrankoskella hälyttävä? – Ympäristöinsinööri Merja Kaksonen vastaa

Innostu lähiluonnosta

Pihabongaus-tapahtuman tarkoitus on innostaa ihmisiä tarkkailemaan talvisia kotipihan ja lintulaudan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Päivän avulla välitetään tietoa lintujen suojelusta ja talviruokinnasta sekä kerätään tietoa maamme talvisesta linnustosta.

Säännöllisyyden ja suuren osallistujamäärän ansiosta tapahtuma on tuottanut myös hyödyllistä tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista.

Pihabongauksen suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Ensimmäinen Pihabongaus-tapahtuma järjestettiin Suomessa vuonna 2006.