Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Markku Valkama 1946–2023 – Intohimoinen yleisurheilumies, joka muisti ulkoa monet ennätykset

Imatralainen yleisurheilumies Markku ”Maku, Make” Valkama kuoli sairauden murtamana 76-vuotiaana 1.1.2023. Hän oli syntynyt Oulussa 4.1.1946. Lapsuusperheeseen kuului vanhempien lisäksi sisko ja veli.

Työpaikka Markulle löytyi posti- ja lennätinlaitokselta ja puhelinasentajan työssä hän viihtyi eläkkeelle jäämiseen asti.

Markun omia yleisurheilulajeja nuorena olivat pikajuoksu ja pituushyppy. Urheilu-uransa jälkeen hän keskittyi valmentamiseen.

Vuodesta 1969 lähtien Vuoksenniskan Urheilijoiden nuorisotoiminta Markun johtamana alkoi tuottaa tulosta. Markku rakensi niin sanotut ”Maken renkaat”, joihin löytyi halukkaita yleisurheilunuoria. Kauden 1971 päätteeksi voitiin todeta seuran nousseen piirin parhaaksi ikäkausiseuraksi.

Markku kouluttautui yleisurheilun A-valmentajaksi erikoistuen kestävyysjuoksuun. Suomalaisen kestävyysjuoksun kultakausi innosti Markkua antamaan vapaa-aikansa ja taitonsa vuosikausiksi urheilijoiden hyväksi.

Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksujen johtoryhmän sihteerinä sekä aluevalmentajana Markku toimi 1970-luvun alussa. Vuonna 1978 hän aloitti Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksun lajikouluttajana alueenaan koko eteläinen Suomi. Valmentajana Markku oli erittäin innostunut ja vaativa.

Markun valmentajauran huippuvuosi oli 1980, jolloin Vuoksenniskan Urheilijat voitti kultaa miesten 4x800 metrin SM-viesteissä ja kaikki juoksijat olivat Markun valmennettavia. Kalevan Kisoissa vuonna 1980 Markun kaksi valmennettavaa sai mitalit 800 metriltä.

Haapasaaren leirit tulivat tutuiksi sadoille imatralaisille nuorille Markun toimiessa leirinjohtajana yli 30 vuoden ajan.

Markku ehti toimia SVUL:n Etelä-Karjalan piirin yleisurheilujaoston sihteerinä 22 vuotta ja Etelä-Karjalan Yleisurheilun hallituksen jäsenenä 12 vuotta, joista kaksi puheenjohtajana.

Vuodesta 2011 lähtien Markku on ollut piirin kunniapuheenjohtaja. Suomen Urheiluliiton liittovaltuustossa Markku oli useita vuosia.

Markku toimi vuodesta 1974 lähtien piirin yleisurheilutilastojen ylläpitäjänä. Markku muisti ulkoa monet ennätykset.

Kävipä monesti ennen nettiaikaa niinkin, että yleisurheiluväen väitellessä illanvietossaan voimassa olevasta piirinennätyksestä soitettiin Markulle. Tieto tuli kuin apteekin hyllyltä, ja illanviettoa voitiin jatkaa.

Markku myös kirjoitti lehteen urheiluaiheisia pakinoita nimimerkillä ”Kentän laidalta”.

Marja-Liisa Kirvesniemen sanoin Markku oli sydämeltään todellinen yleisurheilumies.

Häntä jäivät kaipaamaan kummipoika Matti perheineen ja suuri joukko yleisurheilun ystäviä.

Kirjoittajat ovat Markku Valkaman ystäviä.