Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liisa Juuti, 84, pääsi Rautjärven palavasta kirkosta ulos, kun suntio repi sivuovea auki – "Ulkopuolelle sidottu naru löystyi sen verran, että ovenraosta päästiin ulos"

Kirkon savuavien raunioiden vieressä tapaninpäivänä järjestetty rukoushetki keräsi 200–300 ihmistä.

Rautjärven kirkossa joulupäivän tulipalon syttyessä ollut Liisa Juuti kertoo, että sivuovi, josta hän lopulta pääsi ulos, oli yritetty teljetä kiinni ulkopuolelta.

– Suntio repi sivuovea auki, koska ulkopuolella oli naru. Naru löystyi sen verran, että pääsimme sen alapuolelta ovenraosta ulos.

Juutin mukaan ovessa ei ollut vahvempaa köyttä, vaan "noin sormenpaksuinen naru".

Juuti, 84, kertoi STT:lle puhelimitse myös, että palo havaittiin sisällä kirkossa äkillisesti, kun saarna oli edennyt puoleenväliin.

– Silloin kirkon takaosan pääovista löivät yhtäkkiä sisään isot, puolesta metristä metriin pitkät liekit. Liekit tulivat kaikista oven reunoista, ihan kuin sinne olisi jotain polttoainetta laitettu. Sen jälkeen vasta tulivat sisään ensimmäiset savut.

"Onko joku katkeroitunut?"

Juuti palasi kirkkopalon paikalle jo tapaninpäivänä. Hän osallistui Rautjärven kirkon raunioiden luona pidettyyn rukoushetkeen.

– Mie luulen, että rukoushetki koettiin tarpeelliseksi, koska kerran paikalle tuli niin paljon väkeä. Siellä veisattiin virsi 600 (Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan), joka oli tosi sopiva tuohon tilanteeseen.

Juuti kertoo jääneensä miettimään etenkin yhtä asiaa kirkkopalosta.

– Tuntuu, että tarkoituksena on ollut, että me olisimme jääneet sisälle palavaan kirkkoon. Mikä saa tällaisen aikaan? Olemmeko me kristittyinä kohdelleet väärin, että joku on tullut katkeraksi meille? Vai oliko syynä viha Jeesusta kohtaan, kysyy paikkakuntalainen nainen.

Juutin mukaan hänen perheelleen tuli palon jälkeen kymmeniä puhelinsoittoja.

– Olemme purkaneet tätä asiaa tuttujen kanssa.

Rukoushetkeen tuli 200–300 ihmistä

Rautjärven kirkon raunioiden äärellä pysäköintipaikalla pidettiin maanantaina rukoushetki, jossa puhuivat muun muassa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen, Etelä-Karjalan lääninrovasti Juha Eklund ja Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana.

Piispa Häkkisen mukaan paikalla oli ainakin 200–300 ihmistä. Hänen mukaansa päällimmäinen tunnelma tuntui olevan suru, kun monet kertoivat sunnuntaina olleensa ennen kaikkea järkyttyneitä.

– Sen kyllä huomasi, että kirkkorakennus ei ole mikä tahansa rakennus. Siihen liittyy monien ihmisten, perheiden ja sukujen käännekohtia, ja kun se sitten häviää, se tuntuu todella isolta menetykseltä, Häkkinen sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa ajatus siitä, että palon sytyttäjä olisi halunnut estää kirkosta pakenemisen, saa tapahtuneen koskettamaan entistä syvemmältä.

Häkkinen muistutti, että myös aiemmat sukupolvet ovat kokeneet Rautjärven kirkon tuhoutumisen tulipalossa 150 vuotta sitten, ja siitäkin selvittiin.

Poliisi vahvisti narut kirkon ovissa

Kaakkois-Suomen poliisi vahvisti tiedotustilaisuudessaan maanantaina, että Rautjärven kirkon ovien ulkopuolella havaittiin naruja sunnuntaisen tulipalon aikaan.

– Ei ole sen pidemmälle vietyä varmuutta (siitä, mistä syystä narut on laitettu), mutta nyt näyttää siltä, että ne on laitettu estämään ulospääsyä, kertoi rikoskomisario Mika Salminen.

Salmisen mukaan naruista on selkeitä havaintoja ja todistajanlausuntoja.

Kirkon paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä. Tällä hetkellä ei ole poliisin mukaan viitteitä siitä, että tekijöitä olisi ollut enemmän kuin yksi.

Salmisen mukaan rikokseen viittaavat ainakin palon voimakas liikkeellelähtö ja sivuovissa olleet narut, eikä ole viitteitä siitä, että palo olisi alkanut jollain luonnollisella tavalla.

Poliisi kertoi, että alustavien tietojen mukaan palo näyttää syttyneen kirkon pääoven ja sen yhteydessä olevan tornin läheisyydessä.

Vuonna 1881 valmistunut puukirkko paloi kivijalkaan asti. Palon alkaessa kirkossa oli käynnissä jumalanpalvelus ja paikalla yli 30 ihmistä.

Poliisilla on auki useita tutkintalinjoja. Erityisen kiinnostunut poliisi on yhden ihmisen ja auton liikkeistä palopäivän aamuna. Kyseessä on 60–80-vuotias, harmaantunut ja hoikka mies. Auto taas on vuoden 2020 mallin viistoperäinen viininpunainen Opel Astra. Havaintoja pyydetään joulun ajalta Rautjärven ja Imatran alueilta.

Talopalon kuolemantapauksessa ei epäillä rikosta

Poliisi tutkii yhä, liittyvätkö Rautjärven kirkon tulipalo ja Rautjärven Torsantiellä hieman myöhemmin palaneen asuintalon tapaus toisiinsa. Palopaikkojen etäisyys toisistaan on tietä pitkin noin 30 kilometriä.

Torsantiellä tuhoutui palossa suurehko asuinrakennus ja sen piharakennuksia, ja kiinteistön alueelta löytyi kuolleena talossa asunut ihminen. Vainajan tapauksessa ei epäillä rikosta, vaan sitä tutkitaan kuolemansyyn tutkintana. Poliisi ei kertonut kuolemantapauksesta tarkemmin.

– Jos käy ilmi, että tässä on liitoskohtia (kirkon paloon) ja että mennään rikoksen puolelle, katsotaan, mitä voidaan julkaista. Tällä hetkellä emme voi mitään sanoa, Salminen totesi.

Hän ei kommentoinut, onko poliisilla ajallisen yhteyden lisäksi muita syitä olettaa, että tapaukset liittyisivät toisiinsa.

Salminen ei sanonut, kuuluiko poliisia kiinnostava Opel Astra palaneen talon asukkaalle tai onko vainaja sama henkilö, jonka liikkeistä toivotaan tietoja. Ilta-Sanomien tietojen mukaan tontilla kuitenkin on asukkaan käytössä ollut kuvatunkaltainen auto palaneena.

"Päällimmäinen tunne on järkytys ja suru"

Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana kertoi STT:lle, että Rautjärven kirkon kohtalo on viestien ja yhteydenottojen perusteella koskettanut syvästi alueen ihmisiä.

– Minullekin tulee koko ajan viestejä seurakuntalaisilta. Päällimmäinen tunne on järkytys ja suru. Erityisesti, kun tämä tapahtui näin joulun aikaan, se tuo sellaisen oman… Toivoisi, että tällaista ei tapahtuisi jouluna. Ei toki milloinkaan, mutta tällaisena aikana se osuu vielä lujempaa, Haakana sanoi.

Rautjärven seurakunta liitettiin Ruokolahden seurakuntaan vuonna 2019.

Pelastuslaitos sai maanantaina valmiiksi palopaikkojen raivaustyöt, kertoi päivystävä päällikkö Tommi Martikainen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

– Koska rauniot ovat niin isoja ja palaneet kuumina, jossain vaiheessa tulee varmaan vielä vähän savuja, joita pitää käydä katsomassa, mutta tällä hetkellä ei ole kesken mikään, Martikainen sanoi STT:lle.