Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitysryhmä ei näe tarvetta venäläisten kiinteistökauppojen täyskiellolle – Imatralla kauppoja on tehty tänä vuonna eniten koko maassa

Maanmittauslaitoksen mukaan venäläiset ovat tehneet kiinteistökauppoja tänä vuonna Imatralla 34 kappaletta, yhteensä 990 400 eurolla.

Puolustusministeriön asettama selvitysryhmä ei suosita venäläisen kiinteistöomistuksen täyskieltoa. Selvitysryhmä kertoi maanantaina julkaisemassaan selvityksessä, ettei se näe täyskieltoa tehokkaana tai tarkoituksenmukaisena rajoitustoimena.

Selvitysryhmän mukaan nykyinen lainsäädäntö sekä vuoden alusta voimaan tulevat viranomaisten uudet toimivaltuudet kiinteistökauppojen valvonnassa antavat viranomaisille tehokkaat keinot suojata tarvittaessa yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja kiinteistöomistukseen kytkeytyviltä uhkilta.

Selvityksessä todetaan, että täyskieltoa pystyttäisiin todennäköisesti kiertämään helposti esimerkiksi bulvaanijärjestelyn kautta. Siksi yksittäisen valtion kansalaisiin kohdistuvat yleiset rajoitukset eivät olisi kovin tehokkaita.

Selvitysryhmä totesi myös, että syyskuun lopussa voimaan tulleet viisumirajoitukset ovat jo vähentäneet venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa.

Imatra ollut houkuttelevin kohde

Venäläisten kiinteistökauppoja on seurattu julkisuudessa tänä vuonna aiempaa tarkemmin Ukrainan sodan takia.

Venäläiset ovat tehneet Maanmittauslaitoksen rekisterin mukaan tämän vuoden aikana Suomessa 280 kiinteistökauppaa, joiden arvo on ollut yhteensä 17,6 miljoona euroa. Kauppamäärä on kasvanut selvästi edellisvuosista.

Kaupat keskittyvät itärajan tuntumaan, niistä noin puolet on tehty Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Imatralla venäläiset ovat tehneet kauppoja eniten, 34 kappaletta. Maanmittauslaitoksen mukaan venäläisten kiinteistökauppojen hintasumma Imatralla on 990 400 euroa.

Toiseksi eniten venäläiset ovat tehneet kiinteistökauppoja Savonlinnassa, yhteensä 33.

Lue lisää: Venäläiset ostavat Suomesta kiinteistöjä hurjaan tahtiin: Tänä vuonna on tehty jo 212 kauppaa, joista 37 Imatralla ja Ruokolahdella – Syyksi arvellaan maahan pääsyn helpottamista

Kynnys perusoikeuksien näkökulmasta korkea

Selvityksessä huomautetaan, että perusoikeuksien näkökulmasta kynnys pelkästään tiettyyn kansalaisuuteen kytkeytyville rajoituksille on korkea. Niitä voitaisiin käyttää poikkeuksellisen painavin perustein, jos tavoitteeseen ei päästäisi lievemmin ja tehokkaammin keinoin. Selvitysryhmä katsoo, että kiinteistöomistuksen täyskielto ei olisi tehokkain keino puuttua kansalliseen turvallisuuteen kohdistuviin uhkiin.

Selvitysryhmässä ovat olleet edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi muun muassa suojelupoliisi, Rajavartiolaitos, Pääesikunta ja keskusrikospoliisi.

Selvitysryhmä jatkaa työtään ja tarkastelee seuraavaksi muun muassa asunto-osakkeiden ja vuokra-asuntojen hallintaa. Hankkeen toinen selvitys annetaan viimeistään 28. helmikuuta.

Lue myös: Rapistuneiden vuokrakerrostalojen omistajakuviot herättävät kysymyksiä Teppanalassa – Asukkaat kertovat, millaista on elo talossa, jossa "kaikki on kovin epävarmaa"