Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Jaakko Viuhko 1943–2022 – Seurallinen urheilu- ja laulumies

Imatralainen urheilun, musiikin ja politiikan monitoimimies Jaakko Viuhko kuoli 79-vuotiaana 16.11.2022. Hän oli syntynyt Ruokolahdella 15.7.1943. Vakava sairaus hiljensi energisen ja seurallisen miehen elämän iltaa.

Jaskan koti pysyi Rajapatsaalla koko elämän. Työpaikkakin löytyi läheltä rautatehtaalta, jota jo isä Eemil Viuhko oli ollut 1930-luvulla rakentamassa.

16-vuotiaana tehtaalla työt aloittanut Jaakko Viuhko pääsi ansaitulle eläkkeelle 47 työvuoden jälkeen. Työpaikan nimi oli silloin terästehdas. Pitkään työuraan mahtui esimerkiksi työhönottajan tehtäviä, liikuntatoiminnan organisointia ja tehtaan tuotannon lähetysten suunnittelua.

Jaskalle tärkein urheilulaji oli jääpallo, toisena tuli jalkapallo. Pelaajana, valmentajana, tuomarina ja monipuolisena seuratyöntekijänä hän vei lajeja eteenpäin ja oli kehittämässä monen nuoren pelaajan uraa. Myös urheilujuttujen kirjoittajana hänet tunnettiin Imatran seudulla.

Kaukalopalloa Jaakko Viuhko oli tuomassa Imatralle, jalkapallossa hän oli perustamassa naisten joukkuetta Pallo-Salamiin.

Pitkäaikainen unelma, iso tekojäärata Imatralla, jäi jääpallomieheltä näkemättä, mutta kun jääpallon pelaaminen jatkuu perheessä jo kolmannessa polvessa, ehkä jälkipolvi näkee senkin.

Urheilun kautta alkoi myös Jaakko Viuhkon poliittinen ura. Kokoomuksen edustajana hän aloitti liikuntalautakunnassa, eteni Imatran kaupunginhallitukseen ja sairaanhoitopiirin luottamustehtäviin.

Neuvottelijana ja ratkaisujen etsijänä hän sai kehuja muistakin ryhmistä.

Jaska oli laulumiehiä. Vuoksen Mieslaulajiin hän liittyi 1980-luvulla ja nousi kuoron puheenjohtajaksi. Kuoroharrastus vei esiintymismatkoille aina Floridaan asti. Kun sairaus ei enää sallinut seisomista lauluveljien vieressä, oli rakas kuoro hyvästeltävä.

Marja-vaimon kanssa Jaakko Viuhkon yhteinen taival alkoi nuorena 1950-luvun lopulla. Naimisiin he menivät vuonna 1963. Lapsia pariskunnalle syntyi kolme: Ossi, Virpi ja Hanna. Lapsenlapsia on kuusi.

Perhe oli Jaskalle erityisen tärkeä. Hän ehti olla vahvasti mukana lasten ja lastenlasten arjessa ja harrastuksissa. Yhteydenpito sukulaisiin ja ystäviin oli myös tiivistä.

Kirjoittaja on Jaakko Viuhkon ystävä ja urheilutoimittajakollega.