Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Eero Sahala 1928–2022 – Pitkän linjan VPK-aktiivi, joka nautti matkoista kotisaarelle

Eero Sahala kuoli 22.10.2022 Parikkalan vuodeosastolla 94-vuotiaana. Hänet siunattiin Imatralla 12.11. Imatran VPK:n kunnianosoituksin.

Eero syntyi 29.7.1928 Viipurin maalaiskunnan Esisaaressa. Saaressa asui monia sukulaisia, ja siellä syntyivät serkusten läheiset ja elinikäiset suhteet.

Eero muutti 10-vuotiaana perheineen Ensoon. Oli iso muutos siirtyä kyläkoulusta monen sadan oppilaan kouluun. Oma talo ehdittiin rakentaa, mutta evakkomatka alkoi ennen siihen asettumista. Suurena suruna painoi myös pikkusisaren tapaturmainen kuolema syksyllä 1939.

Eero teki kolme evakkomatkaa ennen kuin perhe asettui sodan jälkeen Imatralle. Työura alkoi jo 13-vuotiaana asiapoikana ja jatkui metallialan töissä hitsaajana. Työ vei 1950-luvulla Pamilon voimalaitostyömaalle ja 1960-luvulla Tervakosken tehtaan työmaalle. Eero työskenteli monissa Imatran seudun yrityksissä ja viimeksi Enso-Gutzeitin tutkimuslaitoksella.

Vapaaehtoinen palokuntatyö kulki suvussa perintönä, ja Eero liittyi Imatran VPK:hon 1945. Vuosien aikana hän toimi muun muassa poikaosaston johtajana ja päällikkönä. Hän sai useita paloalan ansiomerkkejä ja oli Imatran VPK:n kunniajäsen ja kunniapäällikkö.

Loppuun saakka hän seurasi palokunnan toimintaa tukiosaston jäsenenä. Hän toimi myös Imatran palolautakunnan jäsenenä usean vuoden ajan vaikuttaen koko pelastusalan kehitykseen kaupungissa.

Eläkevuosinaan Eero osallistui aktiivisesti Ravansaari-seuran toimintaan. Hän kirjoitti muistoja saariston elämästä sekä osallistui Esisaaren kartan tekemiseen.

Tärkeitä olivat myös matkat kotisaarelle, missä hän ehti käydä toistakymmentä kertaa. Viimeiseksi jäi matka vuonna 2013, jolloin hän totesi saaren muuttuneen paljon. Kaikki tärkeä oli nähty.

Eero oli naimisissa Liisan kanssa vuodesta 1957 tämän kuolemaan saakka 2014. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä, Heli ja Outi. Seuraavaa sukupolvea on kaksi tyttärenpoikaa.

Eniten ukin hemmottelua ovat kuitenkin saaneet tyttären perheen koirat, joille piti aina olla herkkuja. Ringa-koira myös saatteli ukin viimeiseen uneen.

Pitkän ja työteliään elämän jälkeen Eero saattoi nukahtaa rauhallisesti ikiuneen. Eero ja punainen Lada ovat poissa Imatran katukuvasta.

Kirjoittajat ovat Eero Sahalan tyttäriä.