Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Rauno Hasu 1937–2022 – Ihmisläheinen opettaja ja laulumies

Opettaja, koulunjohtaja Rauno Hasu kuoli Imatralla 1.10.2022. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Helsingissä 17.12.1937.

Raunon lapsuus Kymenlaaksossa oli sota-aikaa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Kouvolan Lyseosta vuonna 1956 ja valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1959 Jyväskylän kasvatusopillisesta korkeakoulusta.

Samana vuonna hän sai viran Ruokolahdelta Pohja-Lankilan kansakoulusta, jossa toimi opettajana ja koulunjohtajana vuoteen 1991. Eläkkeelle hän jäi Huhtasenkylän koulusta vuonna 1998.

Ruokolahdella Rauno kohtasi tulevan vaimonsa Helgan, ja nuoren parin häitä juhlittiin kesällä 1966. Myöhemmin perhe kasvoi tyttärellä ja pojalla.

Kyläyhteisössä koulu oli tapahtumien keskiössä ja opettaja monessa mukana. Jo aloittelevana opettajana Rauno muun muassa perusti kylään sekakuoron.

Rauno liittyi Ruokolahden mieslaulajiin vuonna 1963 ja johti kuoroa 1981–2007. Harjoitukset, konsertit ja yhteiset retket loivat kuorolle vahvan yhteenkuuluvuuden. Mieskuoro olikin Raunon rakkain harrastus. Tasavallan Presidentti myönsi Raunolle Director Cantus -arvonimen vuonna 2004.

Rauno oli aktiivinen toimimaan yhteiseksi hyväksi. Ruokolahdella hän liittyi Reserviupseerikerhoon ja toimi puheenjohtajana yli 30 vuoden ajan. Sydäntä lähellä oli myös toiminta Lions-klubissa. Hän oli myös Opettajien Ammattijärjestön OAJ:n valtuustossa ja Ruokolahden opettajayhdistyksen puheenjohtajana useita vuosia.

Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin vei mukaan poliittiseen toimintaan. Ruokolahden kunnanvaltuustossa hän oli kolme vaalikautta, kunnanhallituksessa 1985–1993 ja eri kuntainliittojen valtuustoissa. Ruokolahden Kokoomuksen puheenjohtaja hän oli 1985–2001.

Rauno sai tunnustuksena yhteiskunnallisesta ja kunnallishallinnon hyväksi tekemästään työstä Suomen Leijonan Ritarikunnan Ansioristin sekä Suomen Kuntaliiton Kultaisen Ansiomerkin.

Matkustelu ja kielten opiskelu jatkuivat harrastuksina myös eläkkeellä.

Rauno jää mieliimme sosiaalisena, huumorintajuisena ja herkkävaistoisena humanistina, joka ymmärsi ihmisten erilaisuutta ja yksilöllisyyttä, hänellä oli kyky sovitella vastakkaisia näkökantoja. Rauno rakasti läheisiään, ja lastenlapset olivat hänelle erityisen tärkeitä. Raunon avoin ja laaja-alainen ote elämään ja sen moniin puoliin jää tärkeäksi opiksi meille kaikille.

Kirjoittaja on Rauno Hasun tytär.