Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Lappeenrannan lentokenttä vilisi poliiseja lauantaina – Syyksi paljastui venäläisen ydinpolttoaineen kuljetus Suomen kautta

Suomi toimi lauantaina kauttakulkumaana venäläiselle ydinpolttoaineelle. Asiasta uutisoineen Ylen mukaan Lappeenrannan lentokentälle saapui alkuillasta kaksi kuorma-autoa poliisisaattueessa. Autojen kuormana oli pitkiä, säteilyvaara-tunnuksella merkittyjä putkiloita.

Niitä alettiin lastata kello 19:n aikaan kahteen Swiftair-lentoyhtiön rahtikoneeseen, joiden määränpäänä on Flightradar24-verkkosivuston mukaan Slovakian Bratislava.

Ylen mukaan kentällä oli Säteilyturvakeskuksen (STUK) henkilöstöä, Fortumin omistaman Loviisan ydinvoimalan väkeä ja runsaasti poliiseja.

Lastaus oli kello 21:n aikaan yhä käynnissä, vaikka koneiden piti Flightradarin mukaan lähteä kohti Bratislavaa jo pari tuntia sitten.

Ylen haastatteleman Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Petteri Tiippanan mukaan kyse oli tuoreen polttoaineen kuljettamisesta Suomen kautta.

Kuljetus ei liittynyt Tiippanan mukaan mihinkään suomalaiseen ydinvoimalaan. Fortumilla ja poliisilla oli mukaan rooli kuljetuksen turvaamisessa.

Tiippanan mukaan suomalaisille ydinlaitoksille tulee tuoreen polttoaineen kuljetuksia joitakin kertoja vuodessa.

– Kauttakulkuja on ehkä harvemmin, mutta kyse ei ole poikkeuksellisesta toiminnasta.

Tiippana vahvisti Ylelle, että ydinpolttoaine oli tullut Venäjältä. Hän ei halunnut kommentoida, mihin kuljetus oli matkalla.