Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso kuvat ja video | Outo valoilmiö ihmetytti itärajalla – Useita havaintoja kirkkaasta valopallosta myös Imatralta: "Oli aika rajun näköinen"

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo itsekin nähneensä erikoisen valoilmiön työmatkallaan. Hätkähdyttävän ilmiön syyksi paljastui Venäjän laukaisema satelliitin kantoraketti.

Suomalaiset ovat tehneet varhain maanantaiaamuna runsaasti havaintoja oudosta valoilmiöstä pitkin itärajaa. Kirkas valoilmiö näkyi myös Imatralla ja muualla Etelä-Karjalassa.

Lappeenrantalainen Mikko Väisänen kertoo Uutisvuokselle olleensa lintumetsällä Etelä-Kuhmossa, kun hän havaitsi valoilmiön noin klo 5.55.

– Maasta nousi tulipallo. Sitten siitä tuli erittäin kirkas valopallo, jonka jälkeen pieni valopiste jatkoi matkaa, Väisänen kertoo.

Väisänen kuvailee, että näytti siltä kuin maa olisi ollut tulessa.

– Oli aika rajun näköinen.

Hän kertoo käyneensä läpi kaikenlaisia ajatuksia asiasta, mutta pitää uskottavana selityksenä satelliitin laukaisua.

Myös imatralainen Timo Kaski havaitsi valoilmiön. Hän oli saapumassa kotiin työvuorosta Kaukaalta, kun Imatran Powerin kohdalla havaitsi taivaalla jotain kummallista. Kuvan hän otti Simeoninkadulla.

– Veikkaisin, että venäläinen ohjuskoe, Kaski kertoo ensi ajatuksistaan.

Mikko Väisänen kuvasi valoilmiön myös videolle. Videota on nopeutettu. Katso video alla olevasta upotuksesta.

Niko Kamunen oli ajamassa töistä Joutsenosta kotiinsa Ruokolahdelle, kun hän huomasi oudon valon taivaalla Venäjän suunnalla.

– Se oli hienon näköinen. Ajattelin, että joku rakettihan se on, kun siinä oli sellainen juova, Kamunen kertoo.

Hän pysähtyi Puumalan rampin lähelle ottamaan kuvaa ilmiöstä.

– Tulisikohan se iso valo siitä, jos satelliitti pudottaa kantoraketin, Kamunen pohtii.

Valoilmiöstä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Havaintoja tuli eri puolilta itärajaa. Moni silminnäkijä epäili nähneensä Venäjän ohjuksen.

Melko pian kuitenkin selvisi, että todennäköisin selitys ilmiölle on raketin laukaisu. Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoi Ylen aamu-tv:ssä kello 7.08, että Arkangelin alueella oli aamulla laukaistu satelliitti.

Kaakkois-Suomen rajavartioston tilannekeskuksesta kerrottiin puoli kahdeksan maissa maanantaina Uutisvuokselle, että he ovat toistaiseksi mediatietojen varassa eikä heillä ole valoilmiöstä vielä enempää tietoa.

Apulaiskomenteja näki valoilmiön työmatkalla

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoi myöhemmin aamulla Uutisvuokselle todistaneensa valoilmiön itsekin omin silmin autostaan matkalla töihin.

Hän ei nähnyt tämän jutun pääkuvan mallista pallomaista muodostelmaa, vaan valoilmiö näyttäytyi hänelle enemmän pilven takaa.

– Tietenkin sitä ensin pyrki löytämään selityksen luonnonilmiöstä. Ajattelin, onko se kuu, mutta kuu oli selän takana. Tai voiko auringonnousun kajo heijastua sillä tavalla pilviin, vaikka olikin epätavallisen aikaista. Se oli kuitenkin sellainen valoilmiö, joka ei kuulunut Suomen luontoon, Lukkari kuvailee.

Lukkarin mukaan rajavartiostolla on havaintoja tapahtumasta. Selitys ilmiölle voi hyvinkin olla se, minkä meteorologi kertoi Ylen aamu-tv:ssä, Lukkari sanoi.

– Voidaan todeta, että valoilmiö on havaittu useammassa eri paikassa, mutta meidän toimenpitein se ei vahvistu. Voinemme luottaa muiden tahojen ilmoituksiin, koska meillä ei ole siitä poikkeavia havaintoja, hän muotoili.

Lukkari ei muista nähneensä aiemmin satelliitin ampumisesta sellaista valoilmiötä, joka olisi näkynyt Kaakkois-Suomessa asti. Hän kertoo rajavartioston saaneen tapauksesta ilmoituksia, mutta ei hirveän paljon.

– Varmaan ihmiset ovat soittaneet enemmän hätäkeskukseen tai sitten medialle.

Venäjä tiedotti kantoraketin laukaisusta

Ilta-Sanomien mukaan Venäjä laukaisi navigointisatelliittia vievän kantoraketin Plesetskin kosmodromista aamulla kello 5.52. Venäjän puolustusministeriö tiedotti asiasta aikaisin maanantaiaamuna, lehti kertoo.

Soyuz-21-kantoraketin laukaiseminen sujui hyvin, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass puolustusministeriöön viitaten. Kantoraketti vie kiertoradalle Glonass K -navigointisatelliitin. Se korvaa aiempia Glonass-M-perheen satelliitteja.

Myös Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki kommentoi Twitterissä, että valoilmiö liittyy Venäjän Plesetskistä laukaistuun satelliittiin. Samoin tähtitieteellinen yhdistys Ursa vahvisti satelliittihavainnon.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 11.55.