Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan uutinen | Vertaisohjaajakoulutus antaa työkaluja ikäihmisten liikunnan ohjaamiseen

Liikuntahallin kuntosalilla kokoontuu kahdesti viikossa Savitaipaleen Voimaa vanhuuteen -liikuntaryhmä, jossa toisena ohjaajana on jo useamman vuoden ajan toiminut vapaaehtoinen Anitta Loisa.

Vertaisohjaajakoulutusta järjestetään elo-syyskuussa Rautjärvellä ja Ruokolahdella, mikäli kiinnostuneita ilmoittautuu.

Koulutuksessa saa tietoa vapaaehtoistyön periaatteista, tietoa ja taitoja iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelusta sekä sen vaikutuksesta liikkumiskykyyn. Koulutuksessa oppii ohjaamaan iäkkäiden liikuntaa valmiiden ohjelmien avulla.

Koulutus on tarkoitettu kaikille ikäihmisten liikunnasta ja sen ohjaamisesta kiinnostuneille. Lisätietoja saa oman kunnan liikuntatoimesta.

Savitaipaleella ryhmäläisten keski-ikä on 80 vuoden paikkeilla, vanhin on 94-vuotias. Osalla on liikuntarajoitteita, ja ohjaajat voivat auttaa laitteisiin pääsemisessä ja yksilöllisessä harjoittelussa. Anitta Loisa kannustaa, etsii harjoitteluun kullekin sopivan tavan ja iloitsee yhdessä ryhmäläisten kanssa onnistumisista.

– Ryhmän ohjaaminen on antoisaa, kun huomaa, miten joku pääsee arkuutensa yli ja pystyy tekemään harjoitteita, vieläpä niissä edistyen, Loisa sanoo.

Anitta Loisa jäi joitakin vuosia sitten eläkkeelle kehitysvammaisten päivätoiminnan ohjaajan työstä, jossa liikunta oli tärkeä osa toimintaa. Liikunta on ollut rakas harrastus ja ryhmän ohjaaminen vapaa-ajalla tuntui luontevalta, kun häntä siihen pyydettiin. Lisäksi hän ehtii hoitamaan lapsenlapsiaankin tarvittaessa.

Koulutusta voima-tasapainoharjoittelun ohjaamiseen Loisa on saanut Ikäinstituutin kursseilta ja paikallisista täydennyskoulutuksista.

Anitta Loisa kannustaa muitakin ryhtymään vertaisohjaajaksi ikäihmisten ryhmiin. Toiminta antaa hänen mukaansa sisältöä elämään, ja ryhmäläisten ilo ja innostus kantaa eteenpäin.

– Paikalleen ei kannata jäädä, liikkeelle lähtö on tärkeää.

Kirjoittaja on Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelman suunnittelija.