Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyönteistuhot teettävät nyt Etelä-Karjalassa eniten hakkuita koko maassa – Katso karttapalvelusta, ovatko tuhot lähellä omaa palstaasi!

Tyypillisin tuhojen aiheuttaja on kirjanpainaja. Tämänkesäiset tilastot osoittavat tuhojen levinneen jo Pohjois-Savon korkeudelle.

Hyönteisten aiheuttamien tuhot metsissä alkavat jälleen paljastua, selviää Suomen metsäkeskuksen tiedotteesta. Ilmoituksia hyönteistuhojen vuoksi tehtävistä hakkuista on tehty tähän mennessä kymmenkertainen määrä edellisiin vuosiin verrattuna.

Etelä-Karjalassa hyönteistuhohakkuita on ollut tänä kesänä hehtaarimääräisesti mitaten eniten koko maassa. Kesäkuun puolivälin jälkeen maakunnassa on hakattu hyönteistuhojen vuoksi 99 hehtaaria metsää.

– Poikkeuksellista on, että lähes yhtä paljon niitä [hyönteistuhohakkuita] on ilmoitettu Pohjois-Savosta, eli kirjanpainajatuhot leviävät nyt aiempaa pohjoisemmassa, kertoo tiedotteessa metsäkeskuksen valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen.

Lue myös: Etelä-Karjalan metsissä riehuvat armottoman tehokkaat tuholaiset – "Lohduton näky", suree metsänomistaja

Tuhot näkyvät kartalta tarkasti

Kesäkuun puolivälin ja elokuun alun välillä hyönteistuhohakkuita on koko maassa ilmoitettu tehdyn lähes 550 hehtaarin alalta. Selvitys hakkuun syystä tehdään metsänkäyttöilmoituksella, joka tulee tehdä kaikista metsien kaupallisista hakkuista.

Metsäkeskus ylläpitää verkkosivuillaan karttaa, jolta selviää, että Etelä-Karjalan tämänkesäisistä tuhohakkuista enin osa on tehty Savitaipaleella sekä entisen Lappeen kunnan alueella.

Hyönteistuhojen vuoksi hakataan myös naapurimaakunnissa Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa, joissa tuhoja on havaittu aiempinakin vuosina.

Metsäkeskuksen karttapalvelusta hyönteistuhon voi paikantaa hyvinkin tarkasti. Jos ilmoituksia on tehty oman metsätilan lähellä runsaasti, on syytä käydä tarkastamassa tuhotilanne itsekin.

Lue lisää: Metsäpalstojen kauppa käy kuumana Etelä-Karjalassa – Teemu Törö, 34, hoitaa veljiensä kanssa 1700-luvun sukutilan perintömetsiä

Suurin osa tuhoista johtuu kirjanpainajista

Enemmistö hyönteistuhohakkuista johtuu kirjanpainajien tekemistä tuhoista. Ne ovat kaarnakuoriaisia, jotka kykenevät tappamaan järeitä kuusia.

Konkreettiset havainnot tuhoista voi tehdä, kun kuuset tiputtavat kaarnansa ja kuolevat. Kuolleita puita voi havaita elokuun alkupuolelta lukien.

– Hakkuilla voi usein jarruttaa tuhojen laajenemista ja vähentää taloudellisia menetyksiä, Niskanen sanoo.

Pystyyn kuolleissa puissa kirjanpainajat eivät kuitenkaan viihdy eivätkä lisäänny. Niitä ei Niskasen mukaan ole välttämätöntä korjata pois, vaan niitä voi pienissä määrin jättää metsään lahopuiksi lisäämään metsäluonnon monimuotoisuutta.

Lue lisää: Yli satavuotiaita kuusia kaadettiin Linnansuolla Ollinmajan latupohjan varrelta – Järeät rungot menevät asukkaille polttopuuksi