Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläinen maasturi töhrittiin z-kirjaimin Imatran kylpylän parkkipaikalla – Nuori lapsiperhe järkyttyi

Imatran kylpylän henkilökunta auttoi töhryjen poistamisessa. Poliisin tiedossa ei ole vastaavia tapauksia.

Imatran kylpylään majoittuneen venäläisen lapsiperheen auto töhrittiin viikonloppuna Imatran kylpylän parkkipaikalla.

Ilkivallanteko paljastui sunnuntaina keskellä päivää.

Järkyttynyt venäläisperhe tuli näyttämään kännykkäkameran kuvaa töhritystä Toyota-maasturistaan kylpylän vastaanottoon kello 14.30. Paikalle hälytettiin kylpylän it-teknikko-huoltomies Mika Mononen.

Parkkipaikalla odotti rujo näky.

Tumman maasturin oikeaan etu- ja takaoveen oli molempiin maalattu valkoisella spray-maalilla "ihan järkyttävän isot" z-kirjaimet, Mononen kuvailee.

Sodan symboli

Z-kirjain symboloi Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Sitä näkee sotilasajoneuvoissa sekä presidentti Vladimir Putinin kannattajilla.

Mika Mononen kertoo sujuvasti englantia puhuneen venäläisperheen olleen töherryksistä hyvin pahoillaan ja järkyttynyt.

Hän käsitti, ettei 1–2-vuotiaan lapsensa kanssa matkustanut nuori pariskunta kuulu sodan kannattajiin, päinvastoin.

– He kertoivat, että heillä on Ukrainassa sukua, joiden puolesta he pelkäävät. Tilanne on heille tosi vaikea. Mitään tällaista he eivät kaipaisi.

Tekijästä ei ole tietoa

Kylpylän parkkipaikalla on kameravalvonta. Mika Mononen näki valvontanauhoista moposkootterin poistuvan parkkipaikalta tapahtuman aikoihin. Avoinna on, liittyykö se millään tavalla tapaukseen, sillä itse ilkivallanteko ei tallentunut.

– Juuri siinä kohtaa kamera oli pimeänä. Korjaus on tilattu, mutta tähän hätään se ei auta, Mika Mononen harmittelee.

Tekijästä ei siis ole tietoa.

– Joskus joku on kolhinut autoa parkkipaikalla tai lähtenyt kylpylästä laskua maksamatta, ja silloin valvontanauhoista on ollut paljon apua poliisille. Nyt meillä ei ole näyttää mitään.

Töhryt pois asetonilla

Venäläisperhe yritti aluksi poistaa töhryjä vaimon matkatavaroista löytyneellä kynsilakanpoistoaineella ja paperilla, mutta valkoinen maali vain levisi auton kylkiin. Vasta Mika Monosen avustuksella töhryt lähtivät.

– Hain kylpylästä jämäkämpää asetonia ja vanhan pyyhkeen, sitten rupesi maali lähtemään ihan juhlavasti.

Pariskunta oli avusta onnellinen ja helpottunut.

– Rouva oli kyynelsilmin, Mononen muistelee.

Mononen tuomitsee Venäjän aloittaman sodan sekä venäläisautoon kohdistetun ilkivallan. Ei tarvitsisi suomalaisten tällä tavoin kohdistaa vihaa venäläiseen siviiliväestöön, hän sanoo.

Suomessa pohditaan parhaillaan, pitäisikö venäläisturistien maahanpääsyä Suomeen rajoittaa Ukrainan sodan takia kuten esimerkiksi Baltian maat ovat tehneet.

Mononen kertoo itsekin miettivänsä, miksi Suomi ei noudata monien muiden maiden tavoin ehdotonta sulkua, ja miten Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset mahtavat venäläisturistit kokea.

Itse hän kertoo tavanneensa työn puolesta paljon venäläisiä. Pääosa on ollut mukavia.

– On suuri sääli, että asiat ovat menneet tälle mallille.

Ei muita z-juttuja vireillä

Teko täyttää vahingonteon tai lievän vahingonteon tunnusmerkit.

Kyseessä on asianomistajarikos. Rikosilmoitusta ei ole tehty, kertoo rikoskomisario Petri Korpisammal. Tuskin enää tehdäänkään, sillä venäläisperhe on jo poistunut Imatralta.

Poliisin tietoon ei ole tullut viime aikoina muita vastaavia töhrintätapauksia, eli mistään laajemmasta ilmiöstä ei näytä olevan kyse.

Ainoa poliisitutkintaan päätynyt tapaus viime keväältä, jolloin valomainostaulu Vuoksenniskalla sotkettiin z-kirjaimin. Tapauksen aktiivinen tutkinta on keskeytetty, sillä kännykkäkameralla kuvatusta videosta huolimatta tekijän jäljille ei ole päästy, Korpisammal kertoo.

– Tutkinta voidaan käynnistää uudelleen, jos saamme lisätietoa, hän sanoo.