Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haminassa ja Kotkassa seikkaillut mursu menehtyi matkalla Korkeasaareen – Heikkokuntoinen eläin ei kestänyt matkan rasitusta

Vielä illalla viranomaiset arvioivat, että mursu oli riittävän hyvässä kunnossa siirtoa ajatellen. Nukuttamisen ja kuljetuksen tiedettiin kuitenkin olevan riski suurelle merinisäkkäälle.

Haminassa ja Kotkassa seikkaillut mursu menehtyi matkallaan Korkeasaaren villieläinsairaalaan.

Tiistai-iltana paikalle saapuneet viranomaiset sekä Korkeasaaren eläinlääkäri pitivät epätodennäköisenä, että mursu selviäisi hengissä ja löytäisi tiensä ulos Itämereltä.

Vaikka mursu oli nälkiintynyt, sen arvioitiin olevan riittävän hyvässä kunnossa siirtoa ajatellen ja noin kymmenen aikaan illalla se lähti matkalle kohti Korkeasaarta, jossa oltiin valmiina ottamaan mursu hoidettavaksi.

Korkeasaaren keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että matkan puolivälissä eläinlääkäri tarkasti mursun kunnon ja totesi, että se oli kuollut. Mursu toimitetaan tänään jatkotutkimuksiin patologille.

– Patologi tekee mursulle ruumiinavauksen ja saamme tietää, missä kunnossa eläin oli, toteaa puhelimitse tavoitettu Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Asiantuntijat tiesivät riskit

Puhelimitse tavoitettu päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo, että riskit olivat asiantuntijoiden tiedossa.

– Näimme eläimen paikan päällä ja Korkeasaaresta tulleet asiantuntijat tiesivät nukuttamiseen ja kuljetukseen liittyvät riskit. Teimme hyvää yhteistyötä lääkäreiden ja poliisien kanssa. Pystyimme tarjoamaan avuksi meillä käytössämme olevaa, suurten eläinten siirtämiseen tarkoitettua kalustoa.

Säämänen toteaa, että tehtävä oli erikoinen kaikille siihen osallistuneille.

– Olen meidän eläinpelastusvastaava ja saanut koulutuksen eläinten pelastamiseen, mutta onhan se poikkeavaa, että alueellemme tulee noin suuri ja erikoinen eläin. Se oli pitkä keikka ja asioiden kanssa piti edetä varovasti, kertoo aamusta myöhäiseen iltaan mursun liikkeitä tiistaina valvonut palomestari.

Asiantuntijat seurasivat mursun liikkeitä

Trontti kertoo, että eläinlääkäri toimi viranomaisten asiantuntija-apuna siitä lähtien, kun mursu ensimmäisen kerran havaittiin Suomen vesillä.

– Eläinlääkärimme on ammattitaitoinen ja hänellä on kokemusta merinisäkkäistä. Meillä on myös kansainvälisiä verkostoja, joiden kautta saimme lisää tietoa mursuista ja niiden hoitamisesta.

Eläinsuojeluviranomaiset seurasivat mursun liikkeitä Kymenlaakson rannikolla perjantaina ja lauantaina. Monet asiantuntijat arvioivat sen selviytymismahdollisuuksia ja varautuivat mahdollisiin toimenpiteisiin, kerrotaan tiedotteessa.

Mursun kunto romahti Haminassa tehtyjen ensihavaintojen jälkeen. Eläintä päästiin kuitenkin tutkimaan vasta tiistaina, kun se oli tullut kotkalaisen omakotitalon pihamaalle.

– Perjantaina mursu oli kuitenkin vielä siinä kunnossa, että se pystyi liikkumaan, uimaan ja sukeltelemaan itse ja se pystyi vielä viikonlopun aikana uimaan itse Kotkaan ja kalastajan rysään. En tiedä mistä mursun kunnon romahtaminen johtuu, ainakaan sille ei ole ollut tarjolla ravintoa samalla tavalla kuin sen normaalissa elinympäristössä. Laihahan se oli, miettii Trontti.

Myös Trontti kehuu eri viranomaisten kanssa tehtyä yhteistyötä.

– Teimme yhdessä päätöksen mursun auttamisesta ja siirtämisestä villieläinsairaalaan.

Korkeasaaren Villieläinsairaalassa hoidetaan kotimaisia luonnonvaraisia ja apua tarvitsevia eläimiä. Mursu ei kuulu Suomen eläinlajistoon ja tilannetta arvioivat paikallinen ELY-keskus, aluehallintovirasto, maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö, kerrotaan tiedotteessa.

Uutista päivitetty pelastuslaitoksen antamilla lisätiedoilla 20.7. kello 10.24. Päivitetty kauttaaltaan 20.7. kello 14.10.

Lue lisää: Nukutettu mursu siirrettiin kuorma-autolla Korkeasaareen – Katso kuvat isosta siirto-operaatiosta