Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Talkoohengen puute voi tappaa Imatran ajot – ja haluttomuus maksaa pääsylipuista

Lahtelaisen yrittäjäpariskunnan Support your local -tuotemerkistä tuli hitti muutamia vuosia sitten. Trendikkäät ihmiset hankkivat kyseisellä tekstillä varustettuja huppareita ja kangaskasseja, jotka kehottivat tukemaan paikallisuutta. Maailma hukkuu sieluttomaan halpamuotiin ja krääsään, joten pienessä ja paikallisessa halutaan nähdä arvoa – ja moni ihan aidosti onneksi näkeekin.

Tuntui surulliselta kuulla, että vuonna 1949 avattu Toivosen leipomo laittaa ovensa lopullisesti säppiin. Venäjän hyökkäystä Ukrainaan seurannut maakaasun ja raaka-aineiden hinnannousu oli viimeinen niitti imatralaiselle leipomolle. Lopettamisuutisen levittyä moni imatralainen alkoi jo muistella haikein mielin perjantaipullaperinnettään ja lauantailepuskoitaan.

Espoossa asuvalla imatralaislähtöisellä ystävälläni on periaate: aina syntymäkaupungissa käydessään hän varaa ajan kampaajalle tai kosmetologille, shoppailee kivijalkakaupoissa ja vierailee tapahtumissa, koska haluaa tukea paikallisia yrittäjiä. Jos haluamme pitää kotikaupunkimme vireänä, voimme toimia arvojemme mukaan.

Tympeää olikin lukea sosiaalisen median keskustelua, jossa jotkut harmittelivat sitä, että he olivat maksaneet Imatran ajojen lipuistaan, vaikka alueelle olisi päässyt helposti kävelemään maksamattakin. Joku kirjoitti jopa tunteneensa itsensä tyhmäksi, kun oli mennyt maksamaan jostain sellaisesta, jonka joku muu sai (siis otti) ilmaiseksi.

Tällaista logiikkaa on hyvin vaikea ymmärtää.

Rahasta voi tietenkin olla niin tiukkaa, ettei mihinkään ylimääräiseen ole varaa ja säästäväisyys on hyve muutenkin, mutta toisen röyhkeys ei oikeuta itseä toimimaan väärin. Sen sijaan että harmittelisi "tyhmyyttään", kannattaisi olla ylpeä ja iloinen, fiksu lipunmaksaja.

Imatran ajojen järjestäjien resurssit eivät riitä vahtimaan jokaista puskaa, josta alueelle on mahdollista livahtaa salaa. Tätä voi tietenkin käyttää hyväksi, mutta kannattaako harmitella sitä, ettei itse tajunnut tehdä niin?

Imatra tunnetaan ajoistaan, jotka ovat Imatran Moottorikerhon suurponnistus. Niitä ei olisi ilman talkoolaisia. Moottorikerhon puheenjohtaja Martti Solja kertoi, että talkoolaisten löytäminen on nykyään vaikeaa. Tulevaisuudessa talkoohengen puute voi uhata koko tapahtumaa.

Kenenkään ei tarvitse tukea ajoja, jos moottoriurheilu ei kiinnosta tai sitä suorastaan vastustaa. Mutta jos kisoja haluaa seurata jatkossakin, on alueelle ilmaiseksi hankkiutuminen muuten kuin talkoolaisena lyhytnäköistä puuhaa.

Martti Soljan mukaan tänä vuonna 20 000 myydyn pääsylipun tavoite saavutettiin "rimaa hipoen". Imatran ajojen taloudellinen onnistuminen on vielä selvittelyssä. Solja saattoi vain toivoa, että plussalle jäätäisiin. Imatran ajojen tulevaisuus riippuu siitä, kuinka moni talkoolainen ja maksava katsoja haluaa niihin osallistua. Vapaamatkustajien lipuilla on aina hintansa.