Muistokirjoitus | Paavo Jäppinen 1933–2022 – Vanhan ajan yrittäjä, jolla oli korjaustyön ohessakin aikaa iloiselle rupattelulle

Putkialan yrittäjä Paavo Jäppinen kuoli 17. kesäkuuta 2022 88-vuotiaana nopeasti edenneeseen syöpään. Hän oli syntynyt 4. syyskuuta 1933 Joutsenon Korvenkylässä.

Hänen mukanaan meni samalla kappale Imatran seudun yritystoimintaa. Vuonna 1958 Imatralla perustetun Vesijohtoliike Jäppinen & Könösen toimintaa hän jatkoi vuodesta 2000 Lämpö- ja vesijohtoliike Jäppinen -toiminimellä. Nyt tämä Imatran seudun alan vanhin yritys siirtyi historiaan.

Jäppinen aloitti työelämänsä 15-vuotiaana Imatralla Armas Pakarisen vesijohtoliikkeessä vuonna 1948. Tuosta lähtien Jäppinen teki töitä kunnioitettavat 73 vuotta.

Hänen viimeinen työnsä oli Tiuruniemen vuokrakerrostalojen patteriventtiilien vaihto jouluaattona viime vuonna. Tämä kuvastaa hyvin Paavo Jäppisen asennetta työhön. Vaikka kunto ei ollut enää piilevän sairauden vuoksi hyvä, jouluksi patterit piti saada kuntoon. Hän lähti niin sanotusti saappaat jalassa.

Vuosikymmenten aikana kymmenet ja taas kymmenet avuntarvitsijat turvautuivat Paavo Jäppisen palvelualttiuteen ja ammattitaitoon. Hän saattoi lähteä keskellä yötä korjaamaan vauriota vahinkojen välttämiseksi.

Hänen asenteensa työhön oli tinkimätön. Hän oli todella vanhan ajan yrittäjä, jolle hyvä työn tulos oli tärkeämpi kuin työstä saatava palkka.

Paavo Jäppinen syntyi Korvenkylässä talossa, jota hän kolmannen sukupolven edustajana esimerkillisellä tavalla hoiti ja jossa hän myös kuoli. Niinpä hänelle kertyi vuosikymmenten mittaan perinne- ja omaa tietoa alueen historiasta. Sitä hän seurallisena ihmisena mielellään jakoi.

Sama seurallisuus seurasi häntä työkohteisiin, jossa korjaustyön ohessa oli aina iloista rupattelua usein urheiluun liittyen. Voisi sanoa, että Paavo Jäppistä odotettiin yhtä paljon vieraana kuin korjausavun antajana.

Paavo Jäppisen rakkain liikuntamuoto oli hiihto, jota hän harrasti läpi elämänsä. Ilman hyvää kuntoa ei 73 vuoden työrupeama putkialan varsin raskaassa työssä olisi ollut mahdollista.

Paavo Jäppistä jäivät läheisimpinä kaipaamaan puoliso ja tytär sekä suuri ystävien joukko.

Kirjoittaja on Paavo Jäppisen pitkäaikainen ystävä ja avunsaaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka