Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Imatran hoivakodeissa helmikuussa jyllänneen vatsatautiepidemian alkuperä paljastui – Salaatista löytyi norovirusta

Vatsataudin todennäköisin aiheuttaja oli kurkku-ananas-salaatti, josta löytyi norovirusta. Keittiöhenkilökunta oli noudattanut ruuan valmistuksessa hygieniaohjeita ja säädöksiä.

Imatralla helmikuussa vanhusten hoiva- ja palvelukodeissa jyllänneen vakavan vatsatautiepidemian todennäköinen aiheuttaja on löytynyt, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tiedottaa.

Vatsataudin todennäköisin aiheuttaja oli kurkku-ananas-salaatti, josta löytyi norovirusta. Kaikista tarjotuista ruuista ei näytteitä saatu, eikä Eksoten mukaan voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että jokin muu elintarvike olisi ollut saastunut.

Eksoten mukaan keittiöhenkilökunta noudatti ruuan valmistuksessa hygieniaohjeita ja säädöksiä. Siitä huolimatta norovirus pääsi leviämään salaatin kautta. Virus tarttuu herkästi hyvästä hygieniasta huolimatta.

Attendon hoivakodeissa sairastui samanaikaisesti helmikuussa noin 80 henkilöä vatsatautiin. Sairastuneiden joukossa oli neljän eri yksikön asukkaita sekä hoito- ja keittiöhenkilökuntaa, jotka söivät samaa ruokaa.

Oireina oli kuumetta, oksentelua, pahoinvointia sekä ripulia. Kukaan ei tarvinnut sairaalahoitoa vatsataudin vuoksi.

Tarkastuksessa keittiön omavalvontajärjestelmässä ei havaittu puutteita elintarviketurvallisuuskäytänteissä. Paikallinen elintarvikevalvontaviranomainen oli tehnyt tarkastuksen joulukuussa ja uudestaan epidemian selvittämisen yhteydessä.

Eksoten mukaan epidemiatutkimus viittaa siihen, että Kansanterveyslaitoksen ohjeet työhön palaamisesta kahden oireettoman päivän jälkeen eivät riitä.

Elintarvikevalvontaviranomaisen ohjeistuksen mukaisesti henkilöstön täytyy välttää suoraa kosketusta kuumentamattomina tarjottavien ruokien valmistukseen vatsataudin jälkeen ja tehostaa käsihygieniaa.