Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorppakanta on yli tuplaantunut kolmessa vuosikymmenessä – 400 yksilön raja rikki

Norppakannan kehitykseen vaikuttavista epävarmuustekijöistä merkittävin on ilmastonmuutos.

Saimaannorppakanta on jatkanut vakaata kasvuaan ja on nykyisin yli 400 yksilön kokoinen, selviää saimaannorpan suojeluryhmän uudistetusta toimenpidesuunnitelmasta.

Vuodesta 1990 norppakannan suuruus on yli tuplaantunut. Vielä vuonna 2012 norpan talvikannaksi arvioitiin noin 310 yksilöä, ja sukupuuton riskiä pidettiin erittäin suurena. Kolme vuotta myöhemmin kannan vahvistumisen ansiosta norpan uhanalaisuusluokkaa voitiin kuitenkin laskea äärimmäisen uhanalaisesta erittäin uhanalaiseksi.

Työryhmän välitavoitteeksi asettama 400 yksilön raja ylitettiin vuonna 2019.

– Kiitän suojelutyöryhmää, asiantuntijoita ja lukuisia vapaaehtoisia hienosta työstä ainutlaatuisen saimaannorppamme suojelemiseksi. Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje, ja se vaatii aktiivisia suojelutoimia. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen, mutta sukupuuton riski vähenee kannan kasvaessa, sanoi uudistetun toimenpideohjelman vastaanottanut ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.).

Apukinokset parantavat pesinnän onnistumista

Toimenpidesuunnitelmassa todetaan, että norppakannan kehitykseen vaikuttavista epävarmuustekijöistä merkittävin on ilmastonmuutos. Kuutit joutuvat alttiiksi kylmettymiselle, veden korkeuden vaihteluille ja pedoille etenkin lauhoina ja vähälumisina talvina. Tuolloin niillä ei ole lumikinosten antamaa suojaa, mikä lisää kuolleisuutta.

Vähälumisina talvina hyväksi keinoksi parantaa pesinnän onnistumista on osoittautunut apukinosten rakentaminen.