Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiitolanjoen Kangaskoski voitti 10 000 euron palkinnon kansainvälisessä kilpailussa – "Nyt on aika juhlia", sanoo Hanna Ollikainen

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö sijoittaa palkintorahat tuleviin padonpurkuprojekteihin.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ja Hiitolanjoen Kangaskoski voittivat torstaina ensimmäistä kertaa jaetun 10 000 euron palkinnon kansainvälisessä Dam Removal Europe Awardsissa, virkistysaluesäätiö tiedottaa.

Virkistysaluesäätiön toimitusjohtaja Hanna Ollikainen vastaanotti palkinnon Portugalin Lissabonissa. Kyseinen palkinto on uusi tapa juhlia innovatiivisimpia ja inspiroivimpia esteenpoistoja Euroopan joista.

Kangaskosken pato purettiin Hiitolanjoelta viime kesänä. Etelä-Karjalan virkistyssäätiö sijoittaa 10 000 euron voittopalkinnon tuleviin padonpurkuprojekteihin.

– Tämä projekti osoitti, että se, mikä ennen tuntui mahdottomalta, on nyt mahdollista. Vesivoimapadon poistaminen kriittisesti uhanalaisen järvilohikannan palauttamiseksi luo alueelle uusia taloudellisia mahdollisuuksia, kilpailun tuomari Fred Bloot sanoo tiedotteessa.

Hiitolanjoelta puretaan Lahnasenkosken pato vielä tänä vuonna. Ritakoskella purkutyöt tehdään ensi vuonna. Kokonaisuudesta muodostuu koskireitti, jonka yhteenlaskettu pudotuskorkeus on 18 metriä.

– Joen vapauttamiseksi on tehty valtavasti työtä pitkän ajan kuluessa ja nyt on aika juhlia, palkinnon vastaanottanut Hanna Ollikainen iloitsee tiedotteessa.

Palkinnon jakoivat Dam Removal Europe, World Fish Migration Foundation, WWF. Mukana oli myös Euroopan investointipankki.

Palkintoseremonioiden yhteydessä ensi-iltansa sai viime syksynä Hiitolanjoellakin kuvattu DamBusters -dokumenttielokuva.

Samainen dokumentti esittelee patojen purkuhankkeita myös Espanjassa, Ranskassa, Liettuassa, Virossa ja Tanskassa.