Saimaannorpat viihtyvät nyt rantakivillä, mutta mieluiten omassa rauhassa – Lue asiantuntijan ohjeet norpan kohtaamiseen!

Norppa ei sukella mielellään veteen karvanvaihtoaikana. Siksi niitä ei pitäisi nyt häiritä.

Saimaannorpat elävät enimmäkseen piilossa ihmisten katseilta, mutta keväällä ja alkukesästä niitä voi nähdä köllöttelemässä auringon lämmittämillä rantakivillä.

Vaikka tämä utelias eläin voi ilmestyä kalakaveriksesi, talviturkkinsa se haluaa vaihtaa ilman häiriöitä, muistuttaa Etelä-Savon ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela tiedotteessaan.

– Jäiden lähdettyä koittaa saimaannorpilla karvanlähtöaika. Tällöin ne kömpivät vedestä kuivattelemaan turkkiaan rantakiville, Koskela kertoo.

Norppien yksilölliset erot ovat suuria. Toiset sukeltavat kiveltä helpommin kuin toiset. Myös karvanvaihtoajan vaihe vaikuttaa siihen, miten herkästi norppa sukeltaa kiveltä veteen.

– Norpat tarkkailevat ympäristöään uhkien varalta ja ihmisen tullessa liian lähelle ne sukeltavat liukkaasti pakoon. Norppaan on hyvä säilyttää kunnioittava välimatka. Vesillä liikkuessa voi kiikareilla katsella norppaa kaikessa rauhassa häiritsemättä sitä. Näin kohtaaminen on mieluisa molemmille osapuolille.

Koskela muistuttaa, että välttämällä norpan häiritsemistä voi varmistaa, että saa katsella saimaannorppaa myös tulevina vuosina.

Vinkit

Viisi ohjetta norpan kohtaamiseen

1. Pidä riittävä etäisyys. Norpan lepokiveen on hyvä jättää 100–150 metrin välimatka, jottei norppa häiriinny. Kaikessa rauhassa loikoilevaa norppaa on ilo seurata kiikareilla.

2. Seuraa saimaannorpan eleitä, sillä se kyllä kertoo, milloin tarkkailija on eksynyt liian lähelle. Norppa alkaa nostella päätään tulijaa katsellen, ja tuntiessaan olonsa uhatuksi se kastaa kuononsa veteen valmistautuen sukeltamaan pois.

3. Hidasta vauhtia ja vältä ajamasta kohti. Norppa kokee kohtisuoraan lähestyvän veneen uhkaavana. Norppaa pääsee tarkkailemaan rauhassa, kun ajaa sen ohi äkkinäisiä liikkeitä välttäen.

4. Jatka matkaasi vähin äänin. Paikalta on paras poistua kiihdyttelemättä, sillä veneen nostattama peräaalto saattaa häätää norpan kiveltä.

5. Nähdessäsi norpan vedessä, hidasta vauhtia. Norppa saattaa erehtyä nousemaan pintaan veneen edessä, joten veneilijän on pysyttävä tarkkana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka