Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorpat viihtyvät nyt rantakivillä, mutta mieluiten omassa rauhassa – Lue asiantuntijan ohjeet norpan kohtaamiseen!

Norppa ei sukella mielellään veteen karvanvaihtoaikana. Siksi niitä ei pitäisi nyt häiritä.

Saimaannorpat elävät enimmäkseen piilossa ihmisten katseilta, mutta keväällä ja alkukesästä niitä voi nähdä köllöttelemässä auringon lämmittämillä rantakivillä.

Vaikka tämä utelias eläin voi ilmestyä kalakaveriksesi, talviturkkinsa se haluaa vaihtaa ilman häiriöitä, muistuttaa Etelä-Savon ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela tiedotteessaan.

– Jäiden lähdettyä koittaa saimaannorpilla karvanlähtöaika. Tällöin ne kömpivät vedestä kuivattelemaan turkkiaan rantakiville, Koskela kertoo.

Norppien yksilölliset erot ovat suuria. Toiset sukeltavat kiveltä helpommin kuin toiset. Myös karvanvaihtoajan vaihe vaikuttaa siihen, miten herkästi norppa sukeltaa kiveltä veteen.

– Norpat tarkkailevat ympäristöään uhkien varalta ja ihmisen tullessa liian lähelle ne sukeltavat liukkaasti pakoon. Norppaan on hyvä säilyttää kunnioittava välimatka. Vesillä liikkuessa voi kiikareilla katsella norppaa kaikessa rauhassa häiritsemättä sitä. Näin kohtaaminen on mieluisa molemmille osapuolille.

Koskela muistuttaa, että välttämällä norpan häiritsemistä voi varmistaa, että saa katsella saimaannorppaa myös tulevina vuosina.