Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Ari-Pekka Äikää 1947–2022 – Taiteellinen moniosaaja, joka luotti vähäsanaiseen huumoriin

Kirjoittajaryhmämme jäsen Ari-Pekka Äikää menehtyi vakavaan sairauteen 5.4.2022.

Ari-Pekka syntyi Ruokolahdella 9.7.1947 ja vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa Rajapatsaalla aitona “Kasarmin kakarana”.

AP, joksi häntä kutsuimme, kiinnostuikin jo lapsena yhteiskunnan ilmiöistä aikakauslehtien arvomaailmoja pohtiessaan.

Imatralla vietettyjen kouluvuosien jälkeen hän aloitti opiskelunsa Tampereen yliopistossa ja tapasi siellä 1970-luvun alussa tulevan vaimonsa Tytin.

Nuorenparin tie johti ensin Rovaniemelle ja sieltä Räisälän kansanopistoon Kokemäelle, missä he työskentelivät seuraavat 30 vuotta aina opiston lakkauttamiseen saakka.

Räisälässä AP toimi yhteiskunnallisten aineiden opettajana opetuksen painottuessa sosiaalipolitiikkaan sekä itsenäisyyden ajan historiaan. Tytti Äikää toimi opiston rehtorina vuoteen 2007 saakka.

Opistotyön loppuminen ja puolison kuolema vuonna 2009 ohjasivat AP:tä pohtimaan elämänsä suuntaa, ja päätös paluusta kotiseudulle Vuoksen kupeeseen vahvistui. Valoa elämään toi myös asunto Espanjan Torreviejassa, missä hän lomaili säännöllisesti.

AP oli moniosaaja, jonka lahjakkuus ilmeni kirjallisena, visuaalisena sekä innovatiivisena toimintana. Runojen ja pakinoiden lisäksi hän oli terävä sanailija myös paikallislehden sivuilla.

Valojen ja varjojen kuvaaminen sekä erilaisten tuolien suunnittelu muodostuivat arkipäivän kantavaksi voimaksi, ja AP luottikin eri taidemuotojen terapeuttiseen voimaan. Hänen monipuolisuuttaan kuvastaa myös osallistuminen Ylen yhteiskunnallisten ohjelmien ideointityöhön.

Taiteellisuus näkyi myös AP:n kodissa, jonne hän mielellään kutsui ryhmämme kirjoittamaan. Rauhallisella olemuksellaan ja vähäsanaisella huumorillaan hän oli ryhmämme tukipilari, joka välitti tasa-arvon ja kohtuuden sekä rauhan ajatuksia omassa elämässään.

Hänen tuolinsa on tyhjä, mutta hänen ajatuksensa, runonsa ja valonsa ovat meissä.

Ari-Pekkaa jäivät kaipaamaan läheiset sekä laaja ystävien joukko ympäri Suomea.

Kirjoittaja on kirjoittajaryhmä Kimatran jäsen.