Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enso investoi 10 miljoonaa euroa Imatran tehtaille –  Venäjän puuntuonti on korvattu kotimaisella puulla ja venäläinen maakaasu LNG-kaasulla

Uusin investointi on Kaukopään sellutehtaan kemikaalien talteenottolinja. Energiatehokkuutta parannetaan ja hiilijalanjälkeä pienennetään.

Stora Enso investoi 10 miljoonaa euroa Imatran tehtaiden energiatehokkuuden parantamiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Investoinnilla lisätään talteenottolinjan kapasiteettia uusimalla Kaukopään sellutehtaan mustalipeän haihdutusteknologiaa.

– Mitään ei pureta pois, vaan lisätään uusi haihdutusyksikkö ja putkistoa, kertoo Stora Enson Imatran paikallisjohtaja Mikko Nieminen.

Mustalipeän entistä korkeampi kuiva-ainepitoisuus parantaa energiatehokkuutta ja lisää biopolttoaineen osuutta tehtaan energiankäytössä.

Fossiilisten polttoaineiden osuus Imatran tehtailla vähenee edelleen. Hanke on osa Imatran tehtaiden CO2-tiekarttaa, jonka tarkoituksena on pienentää tehtaan hiilijalanjälkeä.

– Tämä investointi on ollut suunnitelmissa jo pitkään. Nyt sille myönnettiin rahoitus. Hanke aloitetaan hieman etuajassa. Laitteiden ja tarvikkeiden toimitusajat ovat nyt niin pitkiä ja investointipäätökselle tulikin kiire, että projekti saadaan valmiiksi aikataulussa vuoden 2023 aikana, Nieminen kertoo.

Investoinnilla ei ole työllisyysvaikutusta Stora Enson tuotannossa, mutta Nieminen arvelee, että rakennusaikana hanke työllistää 15 ihmistä ja asennusvaiheessa noin 30 ihmistä.

Riippuvuus Venäjän puusta ja maakaasusta on loppunut Imatralla

Venäjän helmikuinen hyökkäys Ukrainaan on mullistanut energiamarkkinoita koko Euroopassa.

Mikko Nieminen kertoo, että Stora Enso on onnistunut irtautumaan riippuvuudesta venäläiseen energiaan.

Imatran tehtailla käytetty venäläinen maakaasu on korvattu nesteytetyllä LNG-kaasulla. Venäläinen maakaasu on korvattu Stora Enson tuotantolaitoksilla LNG-kaasulla muuallakin Euroopassa, kertoo Stora Enson Suomen viestintäjohtaja Satu Härkönen.

Imatran tehtailla puuntuonti Venäjältä on puolestaan korvattu kotimaisella puulla.

– Kartonkituotantoon puuta on riittänyt hyvin, Nieminen sanoo.

Päätös Venäjän tuonnin lopettamisesta tehtiin maaliskuussa.

Lisää investointeja Imatralle suunnitteilla

Imatran tehtaiden uuden investoinnin myötä tehtaiden polttoaineenkäyttö vähenee noin 3000 omakotitalon vuoden energiakulutusta vastaavan määrän.

Stora Enson ympäristötavoitteena on puolittaa toiminnastaan aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Kysyttäessä muista investointisuunnitelmista, Nieminen myöntää niitä olevan.

– Imatran tehtailla on muitakin investointeja suunnitteilla. Niistä kerrotaan sitten aikanaan, kun selvitykset etenevät ja jos niistä päästä toteutukseen, Mikko Nieminen sanoo.

Stora Enson Imatran tehtailla on parhaillaan menossa 80 miljoonan euron jätti-investointi, jossa uusitaan kuorimolinjasto. Projekti valmistuu Niemisen mukaan aikataulussa syksyllä.

Uusi linjasto otetaan käyttöön lokakuulle tänä vuonna ajoittuvan huoltoseisokin jälkeen.

Juttua muokattu 3.5. klo 12.57: Tekstiä täydennettyä kauttaaltaan ja kuvat vaihdettu.