Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Risto Niemelä 1951–2022 – Työstään innostunut isoisä, jonka parhaita kavereita olivat lapsenlapset

Markkinointijohtaja Risto Niemelä menehtyi 20.3.2022. Hän oli syntynyt Asikkalassa 9.10.1951.

Pitkä ura S-ryhmässä alkoi opintojen aikana Osuuskauppa Suur-Lapissa myymälänhoitajana. Innostus lähteä Lappiin töihin johtui retkeily- ja kalastusharrastuksesta. Tunturit ja purot kalastuspaikkoineen olivat tuttuja.

Liikkeenjohdollinen kenttäkoulutus, tavaratalonjohdon täydennyskoulutus ja Jyväskylän Yliopiston MBA-tutkinto siivittivät uraa eteenpäin. Työssä saavutetut onnistumiset toivat vastuuta ja vaativia tehtäviä.

Ura vei tavaratalonjohtajaksi Turkuun, Suomen suurimman Sokos-tavaratalon apulaisjohtajaksi Tampereelle, tavaratalonjohtajaksi Poriin ja Tapiolaan sekä koulutuspäälliköksi Jollas Instituuttiin. Vuonna 1995 Risto valittiin SOK:n markkinointijohtajaksi ja hän toimi tässä tehtävässä vuoteen 2012.

Työstään Risto oli aina innostunut, ja toimintojen kehittäminen ja uuden luominen olivat hänelle tyypillistä. Ajatuksena oli, että tavaratalon tai S-ryhmän tulee olla paras asiakasomistajia palvelevissa asioissa.

Markkinointijohtajana hänen vastuualueensa oli laaja ja monipuolinen. Keskeisinä olivat markkinointiviestinnän ja mainonnan tuotanto, asiakasomistajajärjestelmän uudistus, säästökassa, S-ryhmän partneritoiminnan kehittäminen ja asiakasomistajapalvelujen johtaminen. Moni on ollut mukana myös S-eturisteilyllä. S-ryhmän bonusjärjestelmän menestys toi hänelle lempinimen Herra Vihreäkortti.

S-ryhmä valittiin vuoden asiakkuusmarkkinoijaksi 2007, Risto Niemelä valittiin vuoden markkinointi-tekijäksi vuosina 2006 ja 2010.

Yhdeksän maratonjuoksua, joiden joukossa alkuperäinen Ateenan maraton, loivat pohjan kuntoiluun. Kalastus säilyi Riston tärkeänä harrastuksena ja suuret kalat innostivat rakentamaan oman bungalowin Indonesiaan. Aasian kalastusmatkoja perheen ja ystävien kanssa kertyi kolmisenkymmentä.

Vapaa-ajan asunto ja kalastus Imatran Immalanjärvellä toivat halun vaalia järven puhtautta. Pro Immalanjärvi ry:n perustajana ja puheenjohtajana Imatran seudun ympäristötoimi valitsi hänet vuoden 2017 vesiensuojelijaksi ja Suomen luonnonsuojeluliiton E-K:n piiri myönsi Pro Immalanjärvelle ympäristöpalkinnon 2021 pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta työstä.

Riston elämän kulmakiviä olivat oikeudenmukaisuus, rehellisyys, ystävällisyys, muiden auttaminen ja kannustaminen. Perheeseen kuuluu puoliso, kolme poikaa ja näiden puolisot. Isoisän parhaita kavereita olivat kolme lastenlasta.

Kirjoittaja on Risto Niemelän puoliso.