Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa koronaa sairastavat nyt erityisesti iäkkäät ja monisairaat, tauti jyllää myös hoivakodeissa – Sunnuntaina sairaalahoidossa oli ennätykselliset 47 potilasta, joilla oli todettu koronatartunta

Eksoten mukaan viime torstaista alkaen Etelä-Karjalassa todettiin yhteensä 1 211 uutta koronavirustartuntaa. Nyt Eksote kehottaa 80 vuotta täyttäneitä ottamaan neljännen rokotteen.

Etelä-Karjalassa on todettu viime torstaista alkaen yhteensä 1 211 uutta koronavirustartuntaa.

Sairaalassa on potilaita tällä hetkellä ennätysmäärä. Lukema on noussut yli 40, ja korkeimmillaan se oli viime sunnuntaina. Tuolloin sairaalahoidossa oli 47 potilasta, jolla oli todettu koronatartunta.

Tiedot käyvät ilmi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronavirussivuilta.

– Kaikkein eniten se ehkä näkyy keskussairaalan päivytysosastolla, joka kuormittuu vahvasti, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kommentoi sairaalahoidossa olevien potilaiden määrää.

Vaikka määrä on iso, Raasakka toteaa näiden sairaalahoitojaksojen olevan yleensä aika lyhyitä.

– Ne ovat akutisoituneita tilanteita, joissa on monesti muutakin taustaa kuin korona, joka tulee kuin lisämausteena. Osaston kannalta tarkoittaa kuitenkin suurta kuormitusta, kun vaihtuvuuskin on hyvin suurta.

Raasakan mukaan ongelmia aiheuttaa lisäksi se, ettei jatkohoitoyksiköihinkään pystytä tekemään potilassiirtoja, jos niissä on epidemia valloillaan.

– Se hidastaa kiertoa ja näkyy sitten lisäkuormituksena sairaalahoidossa.

Koronalukemat päivitetään torstaisin

Uutisvuoksi päivittää maakunnan koronatartuntojen ja sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrät jatkossa ainoastaan kerran viikossa, torstaisin.

Linjaus noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitoksen aiemmin tekemää päätöstä päivittää kuntakohtaiset tartuntamäärät vain torstaisin, kun aiemmin lukemat päivittyivät joka arkipäivä.

THL:n mukaan uusia tartuntoja on todettu viime viikon jälkeen Imatralla 363, Lappeenrannassa 1 063, Lemillä 32, Luumäellä 58, Parikkalassa 51, Rautjärvellä 44, Ruokolahdella 82, Savitaipaleella 38 ja Taipalsaarella 55.

Tiedot käyvät ilmi tartuntatautirekisterin covid-19-tapauksista.

Epidemian alusta Eksote on vahvistanut yhteensä 22 405 koronatartuntaa Etelä-Karjalassa, THL on tilastoinut 22 002 tapausta.

Luvut eivät enää kuitenkaan kerro tautitapausten todellista määrää maakunnassa, sillä läheskään kaikkia sairastuneita ei testata enää virallisesti.

Eksote kehottaa iäkkäitä rokotukseen

Eksote on kehottanut 80 vuotta täyttäneitä ja hoivakodeissa asuvia iäkkäitä ihmisiä ottamaan neljännen koronarokotuksen, jotta he välttyvät vakavalta koronataudilta.

Koronatilanne Etelä-Karjalassa ei ole helpottamaan päin. Eksoten mukaan erityisesti iäkkäät monisairaat henkilöt ovat sairastuneet. Korona jyllää myös hoivakodeissa.

– Ikäihmisissäkin on tartuntoja jonkin verran hyvästä rokotuskattavuudesta huolimatta. Sieltä sitten väistämättä tulee näitä vakavampiakin muotoja esiin, ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.

Lappeenrannan Ison-Kristiinan ja Imatran Torigallerian rokotuspisteissä voi käydä rokotuksessa sekä ajanvarauksella että ilman sitä.

Ilman ajanvarausta Ison-Kristiinan piste on avoinna maanantaista torstaihin kello 9–11.00 ja 11.30–14.30 ja Torigallerian piste tiistaista perjantaihin kello 9.30–16.

Kolmannen ja neljännen rokotuksen väli on kolme kuukautta.