Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona jyllää sitkeästi Etelä-Karjalassa – Maskisuositusta jatketaan huhtikuun loppuun, sairaalakuormitus on huipussaan

Sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita on Eksoten mukaan ennätysmäärä. Sairaalasta kotiin päästään kuitenkin aiempaa nopeammin.

Koronatilanne Etelä-Karjalassa pysyy sinnikkäästi yllä, totesi tiistaina kokoontunut maakunnallinen koronanyrkki. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tiedotteesta selviää, että vahva maskisuositus jatkuu maakunnan alueella ainakin huhtikuun loppuun.

Huhtikuun loppuun saakka jatkuvat tällä erää myös etätyö- ja -kokoussuositus. Vahva maskisuositus on voimassa julkisissa sisätiloissa sekä tilanteissa, joissa lähikontakteja on vaikeaa välttää.

Suositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Se ulottuu myös joukkoliikenteeseen.

Sairaalassa ennätysmäärä eteläkarjalaisia

Sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita on maakunnassa epidemia-ajan ennätysmäärä. Potilasmäärä tuo kovan kuormituksen, mutta monet potilaat pääsevät sairaalasta pois suhteellisen nopeasti.

Sairastuneissa korostuvat iäkkäät, monisairaat henkilöt.

– Iäkkäille ja riskiryhmiin kuuluville maskittomuus on riski, ja maskin käyttö erityisesti heidän läheisyydessään on tärkeää, sanoo tiedotteessa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Tartuntoja on päässyt myös hoivakoteihin. Sairastuneita on niin henkilökunnan kuin asukkaiden keskuudessa.

– Erillisiä hoivan ja vammaispalvelujen asumisyksiköiden, vuodeosastojen ja poliklinikkatoimintojen henkilökunnan tartuntoja esiintyy tällä hetkellä laajasti, sanoo tiedotteessa ylilääkäri Sami Raasakka.

Myös perusopetuksen poissaolot ovat palanneet kasvuun. Raasakan mukaan tämä voi kuitenkin johtua osin myös muista syistä kuin koronasta.

Alkuvuonna yli 18 000 varmennettua tartuntaa

Pääsiäisviikon aikana terveydenhuollossa tehdyissä testeissä todettiin yhteensä 1 324 koronatartuntaa. Luvussa ei ole mukana kotitestien antamia positiivisia tuloksia. Näytteiden määrä on selvässä laskussa pitkälti pääsiäisen pyhien johdosta.

Laboratoriovarmennetusta koronatestistä positiivisen tuloksen on saanut alkuvuoden 2022 aikana yli 18 000 eteläkarjalaista. Eksoten mukaan siis vähintään 15 prosenttia maakunnan väestöstä on sairastanut taudin jo pelkästään tänä vuonna.

Vähintään yhden koronarokotteen on ottanut aikuisväestöstä 91,5 prosenttia. Rokottamattomia aikuisia maakunnassa on noin yhdeksän tuhatta.

Toisen rokotteen on ottanut täysi-ikäisistä 90,0 prosenttia ja kolmannen 70,4 prosenttia. Lähes 21 000 aikuista on siis saanut kaksi rokotusta, muttei ole hakenut kolmatta.