Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WWF:n Luontolive tulee taas, sääksikamera käynnistyi jo Saimaalla – Norppalive starttaa toukokuun alussa

WWF:n suorat lähetykset Saimaalta jatkuvat tänäkin keväänä. Ensimmäisenä alkoi Luontolive sääksenpesältä aamulla 5. huhtikuuta. Luvassa on myös aivan uusi kamera, ja kevätkauden kruunaa Norppalive toukokuussa, WWF tiedottaa.

Sääksien pesänrakennuspuuhia, munintaa, hautomista ja poikasten varttumista on voinut seurata suorana lähetyksenä Saimaalta tiistaista 5. huhtikuuta alkaen, kertoo WWF tiedotteessaan. Nyt alkanut Sääksilive on järjestyksessään kuudes.

Supersuositun Norppaliven uusi kausi käynnistyy toukokuun alussa. Pääsiäisen jälkeen WWF lupaa Luontoliven valikoimaan myös yhden aivan uuden kameran.

– WWF:n Luontoliven sääksikamera on monena keväänä kerännyt miljoonayleisön. Ennätysvuonna 2020 sääksenpesään kurkistettiin peräti 2,9 miljoonaa kertaa, tiedotteessa sanotaan.

Seurataan, muttei puututa

Yleensä sääksikameran kuvaamasta pesästä on kesän lopulla lähtenyt 2–3 poikasta. Viime keväänä Sääksiliven lintupariskunta lopetti WWF:n mukaan yhtäkkiä aktiivisen hautomisen.

Ennätysvuonna 2020 sääksenpesään kurkistettiin peräti 2,9 miljoonaa kertaa.

WWF

– Se oli konkreettinen muistutus siitä, ettemme voi, halua emmekä saa pyrkiä vaikuttamaan kameran välittämiin luonnon tapahtumiin, vaan ainoastaan seurata niitä sopivan välimatkan päästä kuvauskohteita häiritsemättä, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen tiedotteessa.

Sääksiliven lähetyksiä jatkettiin yleisön pyynnöstä epäonnisesta pesinnästä huolimatta viime vuonnakin kesän loppuun asti, ja katselukertoja kertyi WWF:n mukaan 1,9 miljoonaa.

– Sääksikameran suosion syynä on Saimaan upeiden näkymien lisäksi varmasti ainakin se, että nämä hienot linnut näkyvät kuvassa suuren osan ajasta. Uskon myös, että luonnon tarkkailu, vaikka virtuaalisestikin, on epävarmoina aikoina tuonut monelle iloa ja lohtua”, Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Linnut ovat aiempina vuosina tulleet täsmällisesti

Sääksikamerassa näkyvä pesä oli vielä tiistaina tyhjä, mutta WWF:n mukaan lintuja voi odottaa paikalle hyvinkin pian.

– Aikaisempina vuosina linnut ovat saapuneet varsin täsmällisesti huhtikuun 10. päivän tienoilla. Viime keväänä ne palasivat pitkältä muuttomatkaltaan Länsi-Afrikasta 12. huhtikuuta, tiedotteessa kerrotaan.

Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen uskoo, että vanha tuttu sääksipariskunta palaa tutulle pesälleen tänäkin keväänä.

– Sääksi on hyvin paikkauskollinen, joten pari kyllä saapuu samalle pesälle kuin aikaisempina vuosina, kunhan kumpikin selviää pitkästä muuttomatkasta. Hyvillä pesäpaikoilla poikkeaa monesti muitakin sääksiä katselemassa, mutta pesän pysyvät asukkaat yleensä onnistuvat häätämään ne, Häkkinen sanoo tiedotteessa.

Sääksisäätiö on mukana Sääksilivessä asiantuntijakumppanina.

WWF:n Luontoliven sääksikamera on toteutettu yhteistyössä Pyyvilän osakaskunnan, savonlinnalaisen Juha Taskisen, Live Eyen ja Pukki Visualsin kanssa.

– Sääksikamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, kyyn, rupiliskon ja taimenen elämää. Lähetyksiä on katsottu jo yli 20 miljoonaa kertaa, tiedotteessa kerrotaan.