Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaan on kahdessa vuodessa kuollut 34 eteläkarjalaista – Maan korkein rokotekattavuus on pitänyt kuolleisuuden Suomen keskiarvoa pienempänä

Maanantaina otetuista 381 näytteestä 75 prosenttia eli 286 kappaletta oli positiivisia, mikä on suurin määrä yhden päivän testeistä.

Koronavirustartuntojen määrä ei edelleenkään näytä kääntyvän laskuun Etelä-Karjalassa. Näin totesi tiistaina kokoontunut koronavirustilannekuvaryhmä.

Koronapotilaiden määrä on ollut sairaalassa suhteellisen korkea viime viikkoina, mutta keskussairaalan teho-osastolla tilanne on ollut verraten rauhallinen.

– Käytännössä korona on meillä sairaalassa näkynyt vuodenvaihteen jälkeen tasaisen korkeana kuormituksena. Lisänä on se, että sosiaali- ja terveydenhoidon henkilökunta sairastaa, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula kertoo.

Maanantaina 4.4. otetuista 381 näytteistä 75 prosenttia eli 286 kappaletta oli positiivisia. Näin suurta prosenttia positiivisia ei näytteenotossa ole aiemmin todettu, tiedotteessa sanotaan.

Etelä-Karjalassa on nyt varmistettu yhteensä 19 277 koronatartuntaa, selviää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronatiedotteesta. Maanantaina sairaalahoidossa oli 19 koronaviruspotilasta.

Viime viikolla otetuista näytteistä 1 435 kappaletta oli positiivisia, tilannekuvaryhmä kertoi omassa tiedotteessaan. Kahden viikon ilmaantuvuusluku oli 2 259,4 sataatuhatta asukasta kohden.

Jätevesiseurannassa koronaviruspitoisuudet ovat pysyneet korkealla tasolla.

Koronarokotukset helpottaneet tilannetta

Karhula sanoo, että koronarokotteiden ansiosta moni sairastaa koronan lievänä ja myös ne, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa koronaan, eivät tyypillisesti ole sairaalassa niin pitkään kuin esimerkiksi vuosi sitten. Koronarokotuksilla on iso merkitys tässä.

– Ilman muuta rokotus on se, joka on pelastanut Suomen terveydenhuollon koronasta, ettei tullut sellaista tilannetta kuin Italiassa kaksi vuotta sitten. Me jouduimme kaksi vuotta sitten varautumaan siihen, että mitkään paikat eivät riitä.

Karhula muistelee, että vuosi sitten ennen pääsiäistä Etelä-Karjalan keskussairaalassa pohdittiin, joudutaanko tehohoidon potilaita siirtämään, koska kapasiteetti ei riitä.

– Yksittäisiä siirrettiin.

Vuosi sitten keväällä koronarokotukset olivat vasta alkamassa, nyt iso osa eteläkarjalaisista on rokotettu.

– Etelä-Karjalassa on koronan hoidossa onnistuttu. Se näkyy siinä, että meillä on maan korkein rokotekattavuus ja koronakuolleisuus on karkeasti puolet Suomen keskiarvosta, Karhula sanoo.

Koronaan on kuollut 34 eteläkarjalaista, Karhula kertoo. Kuolleista 26 oli erikoissairaanhoidossa.

Koko maassa koronaan on kuollut yhteensä 3 254 ihmistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan.

THL:n rokotusrekisterin mukaan 18 vuotta täyttäneistä eteläkarjalaisista 91,4 prosenttia on saanut yhden koronarokotuksen, 89,9 prosenttia kaksi ja 69,6 prosenttia kolme koronarokotusta.

"Kannattaa pitää maskia"

Etelä-Karjalassa on voimassa suositus etätyöstä ja etäkokouksista huhtikuun loppuun saakka. Kasvomaskia suositellaan käyttämään tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita muun muassa julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä. Myös yleisötilaisuuksissa on tartuntariski.

– Korona on arvaamaton. Se voi olla pahakin. Ei sitä voi sanoa, kuka saa pahan tai kuka saa long covid -oireita. Kannattaa pitää maskia, Karhula toteaa.

Seuraavan kerran tilannekuvaryhmä kokoontuu 19. huhtikuuta.