Aprillijuttu | Imatra sai tarpeekseen riitelystä: Uusi kaupunginjohtaja valitaan kuntalaisten joukosta arpomalla – Kuntaliitto pitää järjestelyä erikoisena, mutta juridisesti mahdollisena

Myös Ruokolahti kokeilee kunnanjohtajahaussaan "Imatran-mallia".

Lisäys 1.4. 2022 klo 22.05: Tämä juttu on Uutisvuoksen aprillipäivän pila eikä siis totta.

Riitelyn uuvuttama Imatran kaupunginvaltuusto on yksissä tuumin päättänyt hylätä perinteiset keinot seuraavan kaupunginjohtajan rekrytoinnissa.

Hassunhauskat hakuvideot, Helsingin Sanomien etusivun mainokset, headhunterit, päättäjien omat verkostot – kaikkia niitä on kokeiltu viime vuosina, ja mitä on jäänyt käteen?

– Kasa hiiltyneitä raunioita, murahtaa Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen (sd.).

Päättäjät ovat yhtä mieltä siitä, että Imatralla ei ole varaa enää yhteenkään epäonnistuneeseen rekrytointiin.

Kriisi-istunto Sopupirtissä

Kaupunginvaltuusto kokoontui vt. kaupunginjohtaja Ari Lindemanin potkujen jälkeen kriisi-istuntoon Saimaan rannalle Ruokolahdelle, Paperiliiton Sopupirttiin. Paikkavalinnasta vastasi Kaukopään tehtaan pääluottamusmiehenä pitkän uran tehnyt Nokelainen.

– Nimessä on väkevää symboliikkaa, hän perustelee.

Ongelma on ilmeinen.

Vajaassa vuodessa väistymään joutuneen Rami Hasun tapauksesta selvittiin vielä jokseenkin vähin vaurioin, mutta tuoreempi kaupunginjohtajakatastrofi vahingoitti Imatran imagoa.

Kaupungin viestintätiimi vääntelehtii tuskaisena tulevan haasteen edessä. Viimeksi kaupunginjohtajaa haettiin "kuolevaan karjalaiskaupunkiin". Enää vitsi ei naurata.

– Imatran pitäisi lähiviikkoina käynnistää uuden kaupunginjohtajan haku, mutta rehellisyyden nimissä: kuka hullu tänne haluaa töihin. Tätä et kyllä saa laittaa lehteen, viestinnästä supatellaan Uutisvuokselle.

Kierroksia lisää se, että demareille ei käy kuin demari. Muille demari ei käy missään nimessä. Kaupunginjohtajan haku uhkaa päättyä poliittiseen umpikujaan jo ennen alkamistaan.

Helmisen jyrähdys toimi

Lähtökohdat kaksipäiväiselle seminaarille eivät olleet hääppöiset. Uudenlainen yhteishenki ja päättäväisyys alkoivat kuitenkin nostaa päätään. Varsinkin sen jälkeen, kun valtuuston puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) ilmoitti, ettei kukaan poistu eikä kokouspalkkiota makseta, ellei rekrytointiongelmaa ratkaista nyt ja tässä.

Toisen seminaaripäivän kallistuessa iltaan vihreiden Marja Estolalla välähti. Seuraava kaupunginjohtaja tulee valita arpomalla täysi-ikäisten kuntalaisten keskuudesta.

– Arpa ei syrji ketään. Jokaisella miehellä ja naisella – ja tietysti muunsukupuolisilla –  on tasapuoliset mahdollisuudet tulla valituksi, Estola perustelee.

Ilkka Nokelainen innostui välittömästi. Demareita on Imatralla paljon, joten suurella todennäköisyydellä arpaonni suosii demaria, Nokelainen päätteli. Mutta eipähän arvonnan ansiosta pääse kukaan väittämään, että taas tehtiin jäsenkirjavalinta, Nokelainen hykerteli.

Muissa puolueissa Estolan idea sai alkuihmettelyn jälkeen kannatusta, vaikka arvonnan sattumanvaraisuudessa nähtiin riski. Toisaalta voiko nykyistä huonommin mennä, joten miksipä ei, enemmistö ajattelee.

Kuntaliitto kannattaa

Kuntaliitto suhtautuu kaupunginjohtajan arvontaan varovaisen myönteisesti. Juridisia esteitä ei näyttäisi olevan, lakiasiain osastolta kommentoidaan. Myös oikeusministeriö on näyttänyt menettelylle vihreää valoa.

– Kunnanjohtajien virkoja on vaikea saada nykyisin täytettyä. Tässä voisi olla ratkaisu monen muunkin kunnan rekrytointiongelmaan, ministeriö innostuu.

Ensimmäinen arvonta tänään

Koska perinteistä hakurumbaa haastatteluineen ja psykologisine arviointeineen ei tällä kertaa tarvita, kaupunginvaltuusto päätti panna heti toimeksi.

Kaupunginjohtajan pestistä kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan Imatran kaupungintalon talvipuutarhassa tänään perjantaina kello 10–11. Arvonta järjestetään heti sen jälkeen. Luvassa on kuukauden mittainen pesti Imatran kaupunginjohtajana, sen jälkeen vetovuoron saa seuraava onnekas.

Arvonnan virallisina valvojina toimivat kokoomuksen Matti Hirvonen ja perussuomalaisten Timo Härkönen, jotka siviilissä työskentelevät poliiseina.

– Mitä nopeammin uusi kaupunginjohtaja saadaan valittua, sen parempi. Tervetuloa meille hommiin, kuka sitten oletkin. Palkka on kunnallisen virkaehtosopimuksen mukainen, taistelupari Ilkka Nokelainen ja Pia Rantanen (kok.) toteaa sulassa sovussa.

Myös Ruokolahti on päättänyt ottaa "Imatran-mallista" kopin. Uusi kunnanjohtaja arvotaan Eukkoaukiolla niin ikään tänään perjantaina 1.4. kello 10.

Lisäys 1.4. 2022 klo 22.05: Tämä juttu on Uutisvuoksen aprillipäivän pila eikä siis totta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka