Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kaikilla on sama yhteinen tavoite suojella saimaannorppaa" – Saimaan alueen matkailuyrittäjät sopivat norppaturismin pelisäännöistä

Norppakanta on alkanut näyttää hienoisia elpymisen merkkejä viime vuosina. Samaan aikaan Saimaan alueen matkailu on jatkanut kasvamistaan.

Metsähallitus ja ely-keskus päättivätkin sopia yhteisistä norppaturismin pelisäännöistä matkailuyrittäjien kanssa.

– Matkailu Saimaalla lisääntyy, minkä vuoksi on entistä tärkeämpää, että norppa osataan ottaa huomioon Saimaalla liikuttaessa ja välttää sille aiheutuvaa häiriötä, Metsähallituksen suojelubiologi Riitta Alakoski sanoo tiedotteessa.

Metsähallituksen vetämän Yhteinen Saimaannorppamme LIFE -projektin biologit ja Saimaan alueen matkailuyrittäjät työstivät yhdessä käytäntöjä, joilla norpat ja matkailu voisivat elää sopusoinnussa.

Yrittäjät ovat sopineet, että veneretkillä norppiin on pidettävä tarpeeksi etäisyyttä, etteivät ne häiriinny tai säikähdä. Lisäksi norppahavaintojen tarkkoja sijainteja ei pitäisi jakaa sosiaalisessa mediassa. Yrittäjät sitoutuivat myös välittämään tietoa norpasta ja käyttämään norppasafareilla vain kokeneita oppaita.

– Kaikilla on sama yhteinen tavoite, suojella saimaannorppaa. Pelisäännöt toimivat paitsi eettisenä toimintaohjeistuksena, myös viestinä kaikille Saimaalla liikkujille, miten norpan kanssa pitäisi toimia, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Sanna-Kaisa Rautio kertoo tiedotteessa.

Matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä myös Metsähallituksen ja ely-keskuksen kanssa. Kuolleista ja huonokuntoisista norpista on ilmoitettava Metsähallitukselle. Yritysten on myös tiedotettava paikallisista liikkumis- ja kalastusrajoituksista omille asiakkailleen.