Etelä-Karjalan koronapandemia on tasaantumassa, mutta sairaalakuormitus pysyy yhä korkealla. Nyt koronaa todetaan paljon myös hoitohenkilökunnalla, mikä hankaloittaa sairaaloiden tilannetta.
Koronatilanne ei ole toistaiseksi hellittämässä Etelä-Karjalassa.
Alueellinen tilannekuvaryhmä kokousti tiistaina ja totesi, että esimerkiksi sairaalakuormitus on edelleen korkealla tasolla. Tilannekuvaryhmä jatkaa vahvaa kasvomaskisuositusta ja myös etätyösuositusta huhtikuun loppuun asti.
– Jonkinlaista tasaantumista on havaittavissa tartuntojen määrässä, mutta selvää laskua ei vielä ole näköpiirissa, toteaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.
Eniten vaikeuksia tuottaa se, että hoitohenkilökuntaa on viime viikkoina sairastunut koronaan enemmän kuin aikaisemmin. Sairauspoissaolot kuormittavat muun henkilöstön jaksamista.
– Noin viidesosa henkilöstön poissaoloista johtuu tällä hetkellä koronatartunnasta. Hoitohenkilökunta saa tartunnan yleensä perheen tai vaikkapa harrastusten kautta, eivät työpaikalta.
Koronapotilaita riittää
Karhulan mukaan sairaalahoitoon päätyy yhä tasaista tahtia potilaita koronan vuoksi Etelä-Karjalassa.
Tiistaina sairaalahoidossa oli yhteensä 21 koronapotilasta, kun mukaan lasketaan myös perusterveydenhuollon osastot. Potilaista kahdeksan oli Karhulan mukaan sellaisia, joilla pääasiallinen syy hoitojaksolle on muu kuin korona mutta joilla on todettu koronatauti hoitojakson aikana.
– Keskimäärin noin 30–50 prosenttia sairaalahoitoon päätyvistä ovat olleet sellaisia, että he tulevat koronantaudin kanssa eivätkä sen vuoksi.
Tällä hetkellä koronapotilaiden hoitojaksot ovat selvästi lyhyempiä kuin koronapandemian alkuaikoina. Potilaiden vaihtuvuus kuitenkin kuormittaa hoitohenkilökuntaa, Karhula painottaa.
– Yhden päivän aikana saattaa tulla 4–6 koronapotilasta ja saman verran lähtee pois. Totta kai on hyvä asia, että hoitojaksot ovat lyhyitä, mutta potilaiden vaihdokset teettävät lisätyötä henkilöstölle.

Uusi tartuntapiikki edessä?
Etelä-Karjalan koronanyrkki kokoustaa seuraavan kerran 5. huhtikuuta. Karhula arvelee, ettei koronatilanne paljoa ehdi hellittää ennen sitä Etelä-Karjalassa.
– Esimerkiksi etätyösuosituksen päättymistä tuskin voidaan lyhentää lähiviikkoina.
Karhula myös huomauttaa, että pääkaupunkiseudulla koronatilanne oli parantunut helmikuussa, mutta parina viime viikkona on tullut pientä takapakkia.
– Olemme kuulleet, että siellä on ollut uutta nousua tartunnoissa, koska koronarajoitukset on purettu. Etelä-Karjalassa ei onneksi ole nyt nähtävissä tällaista nousua, mutta tilannetta pitää seurata tiiviisti.