Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Venäjän sota herätti auttamishalun – Ihmiset järjestävät nyt tukea ukrainalaisille pullakeräyksistä kotimajoitukseen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai alkutyrmistyksen jälkeen ihmiset ja yhteisöt auttamaan. Moni eteläkarjalainen on jo tukenut hätää kärsivää maata ja sen asukkaita omalla tavallaan.

Kunnista Lappeenranta heräsi nopeasti ja myönsi 40 000 euron tuen sekä perui yhteistyökuviot Venäjällä. Imatra tuli viiveelläperässä ja päätti laittaa oman asukaslukunsa verran – yli 25 000 – euroa humanitaarista apua antaville järjestöille.

Yksi paloautokin täältä lähtee sota-alueelle: Etelä-Karjalan pelastuslaitos lahjoittaa Rautjärveltä juuri käytöstä poistetun sammutusauton Ukrainaan.

Paikalliset yritykset ovat lahjoittaneet omia summiaan muutamasta sadasta eurosta kymmeniin tuhansiin.

Merkille pantavinta on kuitenkin ollut tavallisten ihmisten auttamishalu. Sotauutisten alle ei ole lamaannuttu, vaan yksi jos toinenkin on etsinyt tapoja vaikuttaa.

Auttamisen tarve on näkynyt perheen pienimmissä asti. Hyväntekeväisyyteen on kerätty rahaa kuka viikkorahoistaan kuka pullaa leipomalla. Myös koulumaailmalle tämä voisi olla hyvä tapa käsitellä sotaa: miten me voimme omalta osaltamme auttaa? Olisiko nyt mahdollista järjestää vaikka myyjäiset avun, ei luokkaretkirahan keräämiseen?

Osa aikuisista on pannut peliin paljon, esimerkkinä vaikka lappeenrantalaisnainen, joka lähti hakemaan pakolaisia paikanpäältä. Tällaisen osalta viranomaiset kehottavat harkitsevaisuuteen: kriisialueelle lähtemisen sijaan rahalahjoitus alueella toimivalle yhdistykselle on todennäköisesti hyödyllisempi vaihtoehto.

Moni on myös avannut kotinsa ovat Ukrainan pakolaisille.

Imatralla marjatilayrittäjäon luvannut majoittaa kotiinsa yrityksessä aiemmin työskennelleitä ukrainalaisia. Vapaaehtoiset perustivat nopealla varoitusajalla Facebookiin Etelä-Karjalan kotimajoitusverkoston. Sen avulla pyritään yhdistämään Ukrainasta lähteneet niihin, jotka ovat halukkaita majoittamaan heitä koteihinsa.

Auttajan kannattaa joka tapauksessa aidosti miettiä, mihin omat voimavarat riittävät. Kotimajoittajankin kannattaa päättää ja sopia selvästi, kauanko pystyy sitoutumaan yhteisasumiseen.

Sotatila Ukrainassa voi jatkua vuosia ja laajemman sodan mahdollisuus on ilmassa. Vähimmillään taloustilanne tulee muuttumaan monin tavoin huonompaan suuntaan, mikä tuntuu jatkossa myös tämän alueen ihmisten elämässä.

Jaksamista siis tarvitaan vielä pitkään. Muita voi auttaa vain, jos itse on hyvissä voimissa.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi