Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzar saa käräjätuomion perjantaina – syyttäjä vaatinut vähintään 10 vuoden vankeutta

Baltzarin teatteriyhteisön on kerrottu toimineen kultin tavoin. Osa uhreista oli epäiltyjen rikosten aikaan alaikäisiä.

Helsingin käräjäoikeus antaa perjantaina tuomion kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteistä. Syyttäjä hakee 79-vuotiaalle Baltzarille vähintään kymmenen vuoden vankeustuomiota. Baltzar on kiistänyt syytteet. Baltzar on Imatrallakin tuttu.

Uhrien suojelemiseksi oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin ja asiakirjat salattiin. Poliisi on kuitenkin aiemmin kertonut rikosepäilyistä, minkä lisäksi Helsingin Sanomat käsitteli Baltzarin johtaman teatteriyhteisön toimintaa laajassa jutussaan loppuvuodesta 2019.

Poliisi on kertonut, että Baltzarin epäiltyinä uhreina on seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa heistä oli epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan alaikäisiä.

Uhreja erkaannutettiin läheisistään

Rikosepäilyjen mukaan Baltzar houkutteli tyttöjä ja nuoria naisia teatteritoimintaansa ja asumaan kanssaan. Hänen epäillään kontrolloineen uhrien elämää ja määränneen muun muassa heidän syömisestään ja ulkonäöstään.

Ihmiskaupparikosten lisäksi Baltzaria syytetään myös muun muassa useista raiskauksista.

Baltzarin lisäksi syytettynä on kaksi naista, joita syytetään avunannosta osaan Baltzarin väitetyistä rikoksista. Syyttäjän mukaan naiset voitaisiin kuitenkin jättää tuomitsematta rangaistukseen, koska myös heidän katsotaan olleen Baltzarin uhreja.

Baltzarin teatteriyhteisön on kerrottu toimineen lahkon tai kultin tavoin. Poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela kertoi syyskuussa 2020, että uhreja oli peloteltu ja heidän riippuvaista asemaansa ja turvatonta tilaansa oli käytetty hyväksi.

Poliisin mukaan uhriksi joutuneilla oli ollut elämässään haasteita, joista he olivat kertoneet Baltzarille. Uhreja oli myös erkaannutettu perheistään ja ystävistään, eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin.

Arvonimeä ei ole aiemmin peruttu rikostuomion takia

Baltzarin epäillään käyttäneen hyväksi myös asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana ja romanikulttuurin esilletuojana. Vuosien varrella esimerkiksi entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tukivat Baltzarin teatteritoimintaa.

Presidentti Tarja Halonen myönsi Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011. Arvonimen haltija voi menettää arvonimen, jos hänet tuomitaan yli yhden vuoden vankeusrangaistukseen. Valtioneuvoston kanslian tiedossa ei ole aiempia tapauksia, joissa näin olisi jouduttu tekemään.

Kansliasta kerrotaan, että jotta arvonimi voidaan peruuttaa, tuomion pitää olla lainvoimainen, mitä perjantaina annettava tuomio ei vielä ole.

– Mahdollinen peruuttamista koskeva asia, kuten muutkin arvonimiasiat, valmisteltaisiin valtioneuvoston kansliassa, jonka jälkeen asiaa käsiteltäisiin arvonimilautakunnassa. Tämän jälkeen asia esiteltäisiin tasavallan presidentin päätettäväksi, kansliasta kerrottiin.