Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa ennätysmäärä sairaalahoidossa olevia koronapotilaita, nouseva käyrä huolestuttaa ylilääkäriä – Tasaantumisvaihe alkanee vasta hiihtolomien jälkeen

Etelä-Karjalassa on todettu alkuviikosta yli 800 uutta koronatartuntaa. Kysyimme Eksoten ylilääkäri Sami Raasakalta, milloin tulee hakeutua viralliseen koronatestiin.

Etelä-Karjalassa on todettu tällä viikolla 818 uutta koronavirustartuntaa. Maanantaina tartuntoja oli 279, tiistaina 309 ja keskiviikkona 230.

Sairaalahoidossa oli keskiviikkona 24 koronatartunnan saanutta potilasta.

Kyseessä ovat päiväkohtaiset ennätyslukemat niin tartuntamäärien kuin sairaalahoidossa olevien potilaiden osalta. Asia käy ilmi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronavirussivuilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tilastoinut tällä viikolla 394 uutta tartuntaa Etelä-Karjalassa.

Imatralla uusia tartuntoja on todettu 70, Lappeenrannassa 276, Lemillä 7, Luumäellä 9, Parikkalassa 6, Rautjärvellä 7, Ruokolahdella 9, Savitaipaleella 4 ja Taipalsaarella 6. Luvut käyvät ilmi THL:n tartuntatautirekisteristä.

Luvut eivät kuitenkaan kerro tautitapausten todellista määrää Etelä-Karjalassa, sillä kaikkia sairastuneita ei testata enää virallisesti.

Nouseva käyrä huolestuttaa

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka pitää nousevaa käyrää huolestuttavana sairaalakuormituksen takia. Lukemat ovat kuitenkin odotetut, sillä tasaantumisvaihe on vasta edessäpäin.

– Näin isojen lukujen täytyy näkyä kuormituksessakin jonkin verran, joten ei se mitenkään yllättävää ole.

Tartunnoissa syntyy jälleen uusi viikkoennätys, ja positiivisten testien määrä lähestyy 50 prosenttia.

– Aletaan olla samalla tasolla, millä pääkaupunkiseudulla on oltu usean viikon ajan. Tulemme heidän perässään noin kolme, ehkä neljäkin viikkoa. Jos siellä aletaan päästä tasaantuvaan tai laskevaan vaiheeseen, niin meillä se on edessä varmaan hiihtolomien jälkeen, Raasakka arvelee.

Jäljityksessä keskitytään riskiryhmiin

Etelä-Karjalassa ei ole enää moneen viikkoon lähdetty jäljittämään tavanomaisista kontakteista tulevia korona-altistuksia.

Koronaan sairastuneita on ainoastaan ohjeistettu informoimaan lähipiiriään ja muita kontaktejaan olemaan varovaisempia ja kuulostelemaan oireiden ilmaantumista.

– Pyrimme poimimaan lähinnä sellaiset, joilla on erityinen riski vakavampaan sairastumiseen ja ne, jotka omassa työssään voivat altistaa vakavalle taudille alttiita henkilöitä. Käytännössä sosiaali- ja terveysalan työntekijät ovat sellaisia, joiden kohdalla tehdään selkeämpää tartunnan jäljitystä työpaikkojen ja siellä tapahtuvien altistusten osalta, Raasakka kertoo.

Koronapäiväraha ilman eristyspäätöstä

Eduskunta hyväksyi tällä viikolla lainmuutoksen, jonka mukaan töistä kotiin jäävät koronapotilaat voivat saada tartuntatautipäivärahan ilman virallista eristyspäätöstä.

Korvauksen saamiseen vaaditaan kuitenkin terveydenhuollossa otettu pcr- tai antigeenitesti sekä lääkärin suositus jäädä kotiin. Todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten voi tehdä joko julkisen tai yksityisen sektorin lääkäri.

Lieväoireisia sairastuneita on ohjeistettu sairastamaan tauti kotona, mutta milloin viralliseen testiin tulee hakeutua?

– Ehkä hyvä linjaus on se, että koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa tehdään ensin kotitesti ja jos kokee, että tartuntatautipäivärahasta on hyötyä, niin testiin pääsee meille Eksotelle tai työterveyshuoltoon. Infektio-oireiden ilmaantuessa työstä poisjääminen on joka tapauksessa paikallaan.

Lakipykälät edellyttävät, että testatakin pitää

Tartuntatautipäivärahatodistus on tavanomaista sairauspäivärahaa ja -poissaoloa parempi etuisuus, koska siinä ei ole omavastuuaikaa, vaan kustannukset menevät valtion piikkiin.

Lakipykälät edellyttävät, että testatakin pitää.

– On hieman hullua, että tällaisen byrokraattisen asian takia testejä tehdään hyvin vähäoireisille ja ehkä oireettomillekin henkilöille, mutta etenkin työnantajia ajatellen tietynlainen tasa-arvo pitää olla. Jos työntekijät joutuvat olemaan kotitestin jälkeen töistä pois, se olisi hyvä varmistaa myös terveydenhuollossa tehdyllä testillä. Sitä kautta saa todistuksen ja kustannukset korvattua.

Eksote on todennut Etelä-Karjalassa yhteensä 9 649 varmistettua koronatartuntaa. THL:n tartuntatautirekisteriin on kirjattu 9 013 covid-19-tapausta.