Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloustutkimus kysyi imatralaisten mielipiteitä kaupungista – Imatralla on hyvä olla ja yrittää, mutta vetovoimaa ja palveluita puuttuu: "Hyvä vire pitäisi saada kuulumaan myös ulospäin"

Lähes puolet kyselyyn vastanneista imatralaisista on pohtinut muuttoa. Eniten kiinnostaisi lähtö Ruokolahdelle.

Imatralla on hyvä asua, mutta vetovoimaa puuttuu. Myös palveluiden saatavuudessa on parantamisen varaa. Tulevaisuuden suurin haaste on poismuuton pysäyttäminen.

Tätä mieltä ovat kotikaupungistaan imatralaiset ihmiset ja kaupungissa toimivat yrittäjät.

Taloustutkimus kysyi tammikuussa 15–79-vuotiaiden sekä yrittäjien mielipiteitä kaupungista. Puhelinhaastattelussa oli mukana 150 asukasta ja 50 yrittäjää.

Tutkimuksen tilannut Imatran kaupunki käyttää tuloksia pohjatietona uuden kaupunkistrategian laadinnassa.

Omia vahvuuksia pitäisi rummuttaa

Vastaajat antavat kritiikkiä kaupungin vetovoimasta. Imatran kaupungin tiedotteen mukaan jopa 67 prosenttia vastanneista moittii kaupungin vetovoiman puutetta. Elämänlaatuun liittyvissä asioissa Imatra saa kiitosta. Kaupunki koetaan turvalliseksi ja viihtyisäksi. Vastaajista lähes 90 prosenttia on tyytyväisiä asuinkuntaansa. 36 prosenttia on jopa erittäin tyytyväisiä.

─ Tutkimustuloksia voisi tiivistää niin, että Imatralla on muuten hyvä perusvire, mutta selkeä haaste on se, että hyvä vire pitäisi saada kuulumaan myös ulospäin. Pitäisi uskoa enemmän omiin vahvuuksiin ja kehua niitä muille, toteaa tiedotteessa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Timo Myllymäki.

Erityisen kriittisesti kyselyyn vastanneet imatralaiset suhtautuvat palvelujen saatavuuteen paikkakunnalla.

Lähes puolet pohtinut muuttoa, yleisin suunta Ruokolahti

Imatran tulevaisuuden iso haaste on vastaajien mielestä paikkakunnalta pois muuttamisen pysäyttäminen. Tiedotteen mukaan noin 48 prosenttia vastaajista ilmoitti pohtineensa muuttoa. 13 prosenttia oli jo päättänyt muuttaa. Halukkuutta poismuuttoon on eniten alle 50-vuotiailla.

Mahdollisista muuttajista viidennes suuntaisi Ruokolahdelle, 14 prosenttia Helsingin seudulle, kymmenen prosenttia Lappeenrantaan ja seitsemän prosenttia Rautjärvelle.

Yrittäjät kritisoivat kaupungin hankintapolitiikkaa

Yrittäjiltä Imatra saa tutkimuksessa kiitosta toimintaympäristön turvallisuudesta. Sitä mieltä on lähes 85 prosenttia kyselyyn vastanneista toimitusjohtajista, yrittäjistä ja talousjohtajista. Myös yritysten tulevaisuuteen kaupungissa luotetaan. Yleisarvosanaksi kiitettävän tai hyvän antaa kyselyyn vastanneista yrittäjistä 78 prosenttia.

Myös yrittäjät suhtautuvat Imatran vetovoimaan nihkeästi. Lähes 70 prosenttia vastaajista antaa tiedotteen mukaan kaupungille huonot arviot sijoittumispaikkavetovoimasta.

Kritiikkiä Imatra saa myös siitä, että kaupunki ei huomioi hankinnoissa riittävästi paikallisia yrityksiä.