Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa voi järjestää kokoontumisia sekä sisällä että ulkona ilman henkilömäärärajaa lauantaista lähtien

Sairaalahoidon kuormitus on pysynyt kohtuullisena.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä suosittaa yleisötilaisuuksiin kohdistuvien rajoitusten välitöntä purkamista.

Tilannekuvaryhmä suosittaa, että rajoitus yleisötilaisuuden rajoitusten osalta poistetaan jo lauantaina 5. helmikuuta lähtien. Muita alueellisia rajoituksia ja suosituksia puretaan asteittain.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki vielä iltapäivällä päätökset, joilla se sairaanhoitopiirin lausunnon mukaisest kumoaa alueen kokoontumisrajoitukset. lauantaista 5.2.2022 alkaen.

Etelä-Karjalassa voi järjestää kokoontumisia sekä sisällä että ulkona ilman henkilömäärärajaa. Muita alueellisia rajoituksia ja suosituksia puretaan Etelä-Karjalassa asteittain..

– Aluehallintavirasto on luvannut tehdä päätöksen vielä tänään perjantaina, sanoo

Sairaalahoidon kuormitus pysynyt kohtuullisena

Tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhulan mukaan ryhmä teki pika-analyysin tilanteesta perjantaina. Merkittävänä syynä on sairaalahoidon kuormitus, joka on pysynyt kohtuullisena.

– Katsoimme, että koska koronatilanne on pysynyt kohtuullisena, voimme suositella rajoituksen purkamista.

Tilannekuvaryhmän mukaan keskussairaalan erikoissairaanhoito ja teho-osasto on ollut koronapotilaiden osalta viime aikoina jatkuvasti käytössä, mutta erityistä kuormitusta ei ole teho-osaston osalta lähiaikoina ollut.

Perjantaina sairaalahoidossa on 12 koronatartunnan saanutta potilasta.

– Potilasmäärissä oli välillä pienempää nousua, joka tasaantui. Meillä on ollut normaalitilanteeseen verrattuna hieman vähemmän leikkauksia tänä vuonna, mutta suunniteltuja leikkauksia ei ole jouduttu perumaan koronatilanteen takia.

Suositukseen vaikutti myös valtakunnalliset suositukset, joissa esitettiin rajoitusten lieventämistä helmikuun aikana. Hallitus linjasi tällä viikolla, että rajoituksia pyritään purkamaan helmikuun 14. päivään mennessä.

Samaten tapahtumajärjestäjien ahdinko vaikutti yleisötilaisuuksien rajoitusten pikaista purkua, ja Karhulan mukaan tapahtumajärjestäjien huoli toimeentulosta otettiin huomioon suosituksessa.

Hän toteaa, että esimerkiksi konserteissa ja urheilutilaisuuksissa terveysturvallisuus on huomioitu hyvin.

– Rajoitukset ovat lakisääteisiä ja niitä on syytä purkaa, jos ne eivät ole enää välttämättömiä.

Tautimäärien vähentyminen on vielä edessäpäin

Vaikka rajoituksia kevennetään, omikronin taitekohtaa ei tilannekuvaryhmän mukaan ole vielä saavutettu Etelä-Karjalassa.

Myös rokotussuoja omikrontartuntoja vastaan hiipuu nopeammin kuin luultiin, mutta rokotesuoja vakaviin tapauksiin on hyvä, jopa erinomainen.

Koronatartuntojen raportoitu tartuntamäärä on viimeisen viikon aikana lähes sama kuin edeltävällä viikolla, mutta todellisten tartuntojen määrä alueella on epävarma, sillä alueella on moninkertainen määrä koronapositiivisia henkilöitä, jotka eivät ole käyneet PCR-testissä.

Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen arvelee tilannekuvaryhmän tiedotteessa, että on vielä epävarmaa, milloin maakunnassa saavutetaan taudin huippuilmaantuvuuslukemat, ja milloin tautimäärät alkavat laskea.

Epävarmuutta aiheuttaa uuden BA.2 omikronvariantin mahdolliset vaikutukset. Jätevesiseurantojen perusteella pientä laskua tilanteessa on kuitenkin havaittavissa.

Ikäluokittain koronaa sairastavat nyt erityisesti nuoret ikäluokat, joissa lapsien ja nuorien osuus tartunnoista on jopa 50 prosenttia testatuista, kun ikäihmisillä positiivisia tuloksia on vain muutama prosentti.

Teatteri Imatran Elämä Ikkunan takana -musikaalin ensi-ilta toteutetaan lauantaina aiemmin ilmoitetulla 50 hengen yleisörajoituksella. Seuraava ensi viikon torstain näytös toteutetaan ilman yleisörajoituksia, Imatran kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Muiden rajoitusten jatkosta maakunnallinen tilannekuvaryhmä tekee linjauksia ensi tiistaina. Esimerkiksi liikuntatiloja koskevat rajoitukset ovat yhä voimassa.

Juttua muokattu 4.2. klo 15.36: Päivitetty kauttaaltaan.