Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Saimaan päätoimittaja vaihtuu – Eeva Sederholm siirtyy uusiin tehtäviin aikakauslehtien pariin

Lappeenrantalaisen Sederholmin tie Etelä-Saimaassa on kulkenut nuoren ylioppilaan harjoittelusta 137-vuotisen lehden päätoimittajaksi. – Kai me äiti jatkossakin tilataan tää lehti, varmistivat lapset lähtöuutisen kuultuaan.

Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja vaihtuu. Päätoimittajana vuodesta 2016 lähtien toiminut Eeva Sederholm siirtyy A-lehtien sisältöpäälliköksi. Sederholm jättää tehtävänsä ensi kesään mennessä. Uuden päätoimittajan haku käynnistyy lähiaikoina.

Pitkän työuran Etelä-Saimaassa tehnyt Sederholm perustelee lähtöään halulla oppia lisää journalismista ja sisältöjen tekemisestä.

– Olen ollut kohta 18 vuotta Etelä-Saimaan ja sen lukijoiden palveluksessa. Työurastani on todennäköisesti reilu puolet jäljellä. Nyt on hyvä aika lähteä oppimaan uusia asioita. Vaikka intohimoni on ollut paikallinen journalismi, on kiinnostavaa päästä katsomaan mediamaailmaa valtakunnallisesta perspektiivistä, Sederholm kertoo.

Etelä-Saimaan kokonaislevikki kasvaa jo kolmatta vuotta. Sederholm ojentaakin tulevalle seuraajalleen kapulan, johon on helppo tarttua. Median murroksen kipeimmät ja raskaimmat vuodet näyttävät olevan Etelä-Saimaassa takana.

– Ainakin olemme löytäneet uuden tavan tehdä sisältöjä. Toimituksessa on hyvä kulttuuri. Sen siivet kyllä kantavat. Uskon uuden päätoimittajan nostavan tekemisen seuraavalle tasolle.

Toimituksessa räiskyi ja kuohahteli

Sederholmin ura Etelä-Saimaassa alkoi vuonna 1998. Silloinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen otti taloon harjoittelijaksi tuoreen Lappeenrannan lyseon lukion ylioppilaan.

Toimituksessa on hyvä kulttuuri. Sen siivet kyllä kantavat.

Eeva Sederholm

Nuori harjoittelija hämmästeli toimitusyhteisön epämuodollisuutta. Ihmiset näyttivät värikkäästi tunteitaan. Toimituksessa kiroiltiin. Työelämä ei ollutkaan vakavaa.

Sederholm ei säikähtänyt. Hän aloitti Jyväskylässä journalistiikan opinnot ja palasi Etelä-Saimaaseen useina kesinä kesätoimittajaksi.

– En edes miettinyt muita aloja. Tykkäsin kirjoittamisesta. Samalla mielessä oli vahvana ajatus, että haluan tehdä työtä, jolla on maailmassa merkitystä. Sellainen toimittajan työ yhä on.

Vuodet maakunnan näköalapaikalla

Valmistumisensa jälkeen Sederholm työskenteli Helsingissä STT:llä ja Iltalehden ulkomaan osastolla. Hän palasi Etelä-Saimaaseen syksyllä 2004. Esimiehen tehtävät kutsuivat nopeasti, ja Sederholm oli 28-vuotias, kun hän siirtyi uutispäälliköksi.

Viimeiset kuusi vuotta vastaavana päätoimittajana ovat olleet työtä yhdellä maakunnan merkittävimmistä näköalapaikoista. Tittelin pitkiä perinteitä vahvistaa entisten päätoimittajien muotokuvarivistö 137-vuotisen lehden toimituksen seinällä.

– On tuntunut inspiroivalta olla osa historian jatkumoa. Koen vahvasti, että myös täälläpäin Suomea ihmiset ansaitsevat hyvää journalismia. Se on ollut kantava voima, joka on kannatellut vaikeinakin aikoina.

Sederholm on pitänyt erityisen tärkeänä korkeaa kunnianhimoa toimituksen tekemisessä. Vaikka resurssit ovat alueellisessa mediassa pienemmät kuin valtakunnallisilla kilpailijoilla, on hyvin tehdylle paikalliselle sisällölle mediamaailmassa oma lokeronsa.

Oma lehti hyvän elämän mahdollistajana

Etelä-Saimaa on harmaantuvan maakunnan äänitorvi. Sederholmin mukaan sekä alueen että lehden tulevaisuus nojaakin väestökehitykseen. Yliopisto tuo maakuntaan nuoria, mutta sen lisäksi tarvitaan työpaikkoja synnyttäviä yrityksiä.

Taannoinen uutinen Fazerin tehtaan mahdollisesta lähdöstä alleviivaa Sederholmin mielestä oman kasvun ja innostuksen merkitystä. Isojen toimijoiden työllistämiseen ei voi pelkästään nojata.

– Päättävissä asemissa olevien ihmisten on tärkeää tiedostaa, että jos haluaa ajatella oman paikkakunnan parasta, on ajateltava koko maakunnan parasta. On nähtävä yhteinen hyvä.

Sama tavoite on Sederholmin mukaan myös paikallisella lehdellä. Hän pitää tärkeänä, että alueen asukkailla on riittävän yhteinen todellisuus. Hakeutumalla oikean tiedon äärelle vahvistetaan jaettua kokemusta.

– Toimituksessa halutaan, että paikallisilla ihmisillä on mahdollisuus elää täällä hyvää elämää. Etelä-Saimaa edesauttaa sitä tekemällä virkeää journalismia. Kertomalla ihmisistä ja ilmiöistä, mutta myös kriittisen journalismin kautta päättäjiä kirittämällä.

Uusi työ tuo työmatkat Helsinkiin

Etelä-Saimaassa tehdyn uran aikana Sederholm on kasvanut opiskelijasta journalistiksi, tullut vaimoksi ja äidiksikin. Samalla vastuu toimituksen johtamisessa on kasvanut. Päätoimittajan työt ulottuvat usein iltoihin ja viikonloppuihin.

– Lasten syntymä mullistaa toki elämän monella tavalla. Koen kuitenkin saaneeni sovitettua perhe- ja työelämän aika kivasti. Olen pitänyt normaalit äitiyslomat. Lasten aloittaessa koulut pidin myös pienet palkattomat vapaat.

Kesällä tapahtuva työpaikan vaihdos tuo Sederholmin arkeen työmatkoja Helsinkiin. Etätyö ja hyvät junayhteydet mahdollistavat sen, että perheen pysyvä koti säilyy jatkossakin Lappeenrannassa.

Eikä suuria muutoksia ole tiedossa myöskään perheen aamukahvipöytään.

– Uudesta työstä kertoessani päällimmäinen kysymys lasten mielessä oli, että kai me äiti jatkossakin tilataan tää lehti. Ja kyllä me tilaamme. Aion pysyä Etelä-Saimaan lukijana. Mutta pyrin pidättäytymään estareiden lähettämisestä, viimeistään kesään mennessä päätoimittajan tehtävät jättävä Sederholm nauraa.