Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote: 92 uutta koronatapausta Etelä-Karjalassa, sairaalahoidossa 13 koronapotilasta – Suuret päiväkohtaiset tartuntaluvut johtavat uuteen viikkoennätykseen

Ylilääkärin mukaan hyvää on se, että sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on pysynyt vakaana. THL:n mukaan Lappeenrannassa 127 ja Imatralla 30 uutta tartuntaa.

Etelä-Karjalassa on raportoitu 92 uutta koronatartuntaa.

Uudet tapaukset on merkitty torstain 13. tammikuuta kohdalle Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronataulukossa.

Sairaalahoidossa oli torstaina 13 koronapotilasta, mikä on yksi enemmän kuin keskiviikkona.

Eksoten taulukon mukaan maanantain ja torstain aikana on varmistunut yhteensä 456 koronatartuntaa. Koronanäytteitä on otettu noin 2 250 kappaletta.

Etelä-Karjalassa on koko pandemian aikana raportoitu yhteensä 4 570 koronatapausta, Eksote sanoo.

– Siltä näyttää, että tällä viikolla tullaan taas uusi viikkoennätys tekemään aika kirkkaasti. Se on tätä odotettua nousevaa käyrää. Mielenkiintoinen kysymys on, miten pitkälle nousu jatkuu, missä kohtaa tulee käänne, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Vaikka tartuntamäärät ovat olleet suuria jo noin kolmen viikon ajan, sairaalahoidossa se ei ole vielä näkynyt.

– Voi olettaa, kun tartuntamäärät merkittävästi kasvavat, että se jotenkin näkyisi sairaalassa. Tartunnat ovat pääosin nuorella väestöllä ja myös meidän hyvä rokotuskattavuutemme auttaa, Raasakka kertoo.

Koska tartuntamäärät ovat niin suuria, positiivisen koronatuloksen saaneiden on tietyissä tapauksissa oltava itse yhteydessä Eksoteen.

Raasakan mukaan Eksoten tartuntatautihoitajat ja -lääkärit pyrkivät olemaan mahdollisimman nopeasti yhteydessä terveydentilaan liittyvissä asioissa tai merkittävissä altistustapauksissa. Todistusta tarvitsevat joutuvat odottamaan muutamia päiviä.

Karanteeniohjeistus muuttuu ehkä ensi viikolla

Vielä toistaiseksi Eksoten sivuilla ohjeistetaan, että positiivisen koronatestituloksen saaneen on jäätävä karanteeniin 10 päiväksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeisti torstaina, että koronaan sairastuneen pitäisi välttää kontakteja ainakin viiden päivän ajan. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, kontakteja pitäisi välttää, kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Raasakka arvioi, että Eksoten karanteeniohjeistusta muutetaan ensi viikolla.

– Kyllä siitä niin vahvaa näyttöä on, että viiden päivän eristys- ja karanteeniaika pääsääntöisesti on riittävä.

Uusia tartuntoja kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa

THL:n tilaston mukaan Lappeenrannassa on varmistunut 127 ja Imatralla 30 uutta koronatartuntaa. Kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa oli uusia tartuntoja.

Taipalsaarella tapauksia oli 13, Rautjärvellä 6, Ruokolahdella 5, Parikkalassa 4, Savitaipaleella 2 sekä Lemillä ja Luumäellä kummassakin yksi uusi tartunta.

Yhteenlaskettu tartuntojen määrä on nyt Imatralla 965, Lappeenrannassa 3 076, Lemillä 96, Luumäellä 49, Parikkalassa 53, Rautjärvellä 42, Ruokolahdella 124, Savitaipaleella 52 ja Taipalsaarella 175.

Ensi viikolla arvioidaan rajoitusten jatkoa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti, että ensi viikolla Etelä-Karjalan koronakoordinaatioryhmä arvioi koronarajoitusten jatkoa.

Etelä-Karjalassa yli 50 henkilön sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on kielletty, paitsi jos järjestäjä vaatii koronapassia. Päätös on voimassa 23. tammikuuta saakka.

Aluehallintovirasto sanoi tiedotteessaan myös, että se ei aio lisätä lasten ja nuorten ohjattujen harrastusten tiloja sulkumääräysten piiriin. Tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajantilojen sulku on nyt voimassa Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla.

Päivitetty 14.1.2022 kello 12:44: Lisätty Sami Raasakan kommentit, THL:n luvut, tietoja aluehallintoviraston tiedotteesta.