Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulun saldo Eksoten alueella: 118 koronatartuntaa, sairaalahoidossa 11 koronapotilasta – Tartunnat ovat levinneet perheiden ja sukujen sisällä

Koronatestaus ei ole Etelä-Karjalassa ruuhkautunut, vaan testiin pääsee.

Etelä-Karjalassa on varmistunut 118 uutta koronavirustartuntaa jouluviikonlopun aikana.

Tartunnoista 29 on merkitty tapaninpäivälle, 33 joulupäivälle, 28 jouluaatolle ja 28 viime torstaille Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronataulukossa.

Sairaalahoidossa on 11 koronapotilasta. Joulun aikana sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä on vaihdellut 5 ja 11 välillä.

Eksoten alustavan laskelman mukaan viime viikolla varmistui 183 uutta koronatapausta. Suuruusluokka on sama kuin edeltävällä viikolla, ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

– Jouluna näkyy, että aika paljon on ulkopaikkakuntalaisia tullut tänne sukujoulua pitämään. Joko he ovat tuoneet tartunnan tulleessaan tai saaneet tartunnan täällä.

Tällaisia muualta tulleiden tartuntoja on noin neljännes joulun tartunnoista, Raasakka toteaa. Myös perheiden sisäisiä tartuntoja on tullut ilmi

– Mitään joukkoaltistustilanteita tai paikkoja ei nouse esiin.

Nuijamaan koronatapaukset eivät jääneet Etelä-Karjalaan

Sellaisiakin tapauksia on ollut, että Etelä-Karjalassa asuva on oleskellut pitkään ulkomailla. Suomeen palatessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla otetussa koronatestissä on sitten selvinnyt, että palaajalla on koronatartunta.

On mahdollista, että joulumatkustaminen tuo koronaviruksen omikronvarianttia Etelä-Karjalaan. Joulun aikana otetuista näytteistä ei tiedetä, ovatko ne S-geeninegatiivisia, mikä viittaisi omikroniin.

Nuijamaan rajanylityspaikalla tehdyistä testeistä löytyi kolme positiivista joulun aikana ja viisi koko viime viikon aikana. Nuijamaan näytteissä oli S-geeninegatiivisia näytteitä.

Nuijamaan rajanylittäjät, joiden näytteet viittasivat omikroniin, eivät kuitenkaan jääneet Etelä-Karjalaan, Raasakka huomauttaa.

– Rajan yli näyttää omikronia tulevan. Ilman muuta suurin leviäminen on ihan paikallista.

Etelä-Karjalassa on todettu pandemia-aikana yhteensä 3 275 koronatapausta Eksoten mukaan.

Koronatestiin pääsee Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa koronatestaus ei ole Raasakan mukaan ruuhkautunut. Joulun ajan testausmäärät ovat olleet vajaat 300 ja reilut 400 näytettä vuorokaudessa, mikä on tavallisen viikonlopun luokkaa.

Jos koronan kotitesti näyttää positiivista ja tarvitsee todistuksen esimerkiksi työnantajaa varten, on mentävä viralliseen koronatestiin.

– Kotitesti on sillä tavalla luotettava, että jos se antaa positiivisen tuloksen, voi sanoa, että korona on. Siitä hetkestä on syytä pysyä kotona ja välttää kaikkia kontakteja oman talouden ulkopuolella ja olla varovainen omassa taloudessa, Raasakka kertoo.

Positiivisen tuloksen jälkeen on oltava karanteenissa 10 päivää.

THL: 48 tartuntaa Lappeenrannassa, 13 Imatralla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi maanantaina 48 uudesta tartunnasta Lappeenrannassa, 13 tartunnasta Imatralla sekä yhdestä tartunnasta Lemillä, Parikkalassa ja Rautjärvellä.

THL:n luvut ovat viikonlopun lukuja. THL kertoi jouluaattona, että Lappeenrannassa oli varmistunut 17, Imatralla 6 ja Taipalsaarella yksi koronatapausta. Eksote kertoi koronalukuja edellisen kerran torstaina 23.12.

Päivitetty 27.12.2021 kello 12:09: Lisätty THL:n luvut; päivitetty kello 13:42 Sami Raasakan kommenteilla.