Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden pyöräilykunnaksi nimetty Puumala – Pyöräilykuntien verkosto kiittää etenkin Saaristoreitin ja palveluverkon kattavaa yhteistyötä

Puumalassa on yksi Suomen vetovoimaisimmista pyörämatkailureiteistä.

Vuoden pyöräilykunta 2021 -tunnustuksella palkitussa Puumalassa on oivallettu, miten pienen maalaiskunnan alueella voidaan kehittää toimintaa, jonka hyödyt tulevat moninkertaisina takaisin.

Näin toteaa Tuija Mikkonen Pyöräilykuntien verkosto -yhdistyksestä. Yhdistys on nimennyt Puumalan vuoden 2021 pyöräilykunnaksi.

Puumalaan on kehittynyt yksi Suomen vetovoimaisimmista pyörämatkailureiteistä.

Viiden vuoden ajan poljetulla, 60 kilometrin mittaisella Saaristoreitillä on Järvi-Suomen upeita maisemia, tunnelmallisia pyörälauttoja ja lossi sekä kattava palveluverkosto.

Pyöräilykuntien verkosto korostaa, että Puumala on erinomainen esimerkki siitä, mitä saumattomalla yhteistyöllä kunnan ja paikallisten yritysten välillä voidaan saada aikaan pienessäkin maalaiskunnassa.

Pyöräilijöiden käyttämiä kulkuväyliä ylläpidetään ympäri vuoden, kunnasta löytyy opastusta pyöräreiteille, on pyöräparkkeja ja pyöränhuoltopisteitä.

– Parhaillaan on valmistumassa kantatie 62:n pyöräliikenteen yhteystarveselvitys Mikkelin ja Puumalan välillä. Tammikuussa valmistuu Puumalan taajaman ja satama-alueen yleissuunnitelma. Siinä on yhtenä painopisteenä ollut myös pyöräilyn helpottaminen, kertoo Puumalan tekninen johtaja Kimmo Hagman tiedotteessa.

Tuhansia polkijoita kesässä

Saaristoreitin käytön kasvu tukee käsitystä Puumalasta pyöräilymyönteisenä kuntana.

– Ensimmäisenä kesänä pyörälautan käyttäjiä oli noin tuhat ja kesällä 2021 jo yli 2 800. Saaristoreitillä polkijoita oli vuonna 2020 yhteensä noin 4 300, sillä reitin voi polkea myös osissa. Pyöräilyn trendi on vahvasti nouseva, tiedottaa Visit Puumalan matkailu- ja markkinointiasiantuntija Jasu Mannonen.

Puumalan alueella polkeneet pyöräilijät ovat antaneet kiitosta kokemastaan ja heidän osoittamiinsa kehityskohteisiin on tartuttu.

– Puumalassa on korjattu pitkät tieosuudet, joilla huono päällyste teki aiemmin pyöräilystä epämiellyttävää ja aiheutti pyöräilijöissä turvattomuutta, Mannonen kertoo.

Osa Puumalan yrityksistä on saanut ensimmäisten joukossa myös Welcome Cyclist -tunnuksen, jota voivat hakea pyöräily-ystävällisiksi palvelujaan muokanneet matkailualan yritykset.

Puumalan yhteistyö muiden Saimaan alueen kuntien ja Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön kanssa jatkuu. Ensi kesänä reilu tuhat pyöräilijää polkee Puumalan halki Saimaa Cycle Tourin merkeissä 8.–9. heinäkuuta.