Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan koronanyrkki kokoontui tiistaina: Uusilla rajoituksilla mennään yli loppiaisen, Parikkalan hyvinvointikeskuksessa paikallinen epidemia

Maakunnan koronatyöryhmä esittää Aluehallintavirastolle uusia rajoituksia esimerkiksi ryhmäliikuntaan ja hengellisiin tilaisuuksiin.

Tiistaina kokoontunut Etelä-Karjalan Covid-19-tilannekuvaryhmä totesi Suomen koronaepidemian pahenevan jatkuvasti, ja kehityskulku on sama myös Etelä-Karjalassa.

Eksote on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintavirastolle (AVI) pyynnön uusista rajoituksista epidemian kasvun hidastamiseksi.

Tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan uudet rajoitukset ovat alkuvaiheessa voimassa kuukauden verran.

– Loppiaisen yli mennään ainakin. Korostan, että rajoituksista voi vapautua koronapassin käytöllä, Karhula sanoo.

Kaikki yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on puolestaan kielletty AVIn päätöksellä 31. joulukuuta asti. Rajoituksista vapautuu koronapassin käytöllä, joka on tarkistettava kaikilta yli 16-vuotiailta.

Parikkalassa paikallinen epidemia

Tilannekuvaryhmän mukaan myös kaksi kertaa rokotettuja henkilöitä on päätynyt sairaalaan ja pahimmillaan teho-osastolle. Teho-osastoille joutuneilla on perussairauksia ja he ovat olleet iäkkäitä henkilöitä, joiden toisesta rokotteesta on jo pitkä aika.

Odotamme, että määrät kasvavat, koska tartuntoja on ollut niin paljon.

Tuula Karhula

Koronapotilaiden sairaalakuormitus on hieman aiempaa parempi, mutta osa vakavasti koronaan sairastuneista potilaista on tiedotteen mukaan kuollut. Tilannekuvaryhmän mukaan vuodeosastolla on huonokuntoisia ja paljon hoivaa vaativia potilaita.

Vaikka potilasmäärät ovat melko pieniä, koronapotilaat kuormittavat terveydenhuoltohenkilöstöä, ja Karhulan mukaan kuormituksen odotetaan kasvavan.

– Odotamme, että määrät kasvavat, koska tartuntoja on ollut niin paljon, ja sairaalaan joutumiset tulevat yleensä viiveellä.

Parikkalan hyvinvointikeskuksessa havaittiin viikonloppuna koronaepidemia. Osastolla on tällä hetkellä alle viisi tartunnan saanutta potilasta. Osaston kaikki potilaat ja henkilökunta on testattu ja testataan uudelleen. Toistaiseksi osastolle ei sijoiteta uusia potilaita, eivätkä myöskään vierailut ole mahdollisia saattohoitotilanne pois lukien.

Virusta on liikkeellä runsaasti

Koronatilanteen heikkeneminen näkyy sekä jo rokotettujen, että sote-henkilöstön sairastuvuuden kasvuna. Myös jätevesiseurannan perusteella virusta on liikkeellä runsaasti.

Kouluikäisten tartuntojen korostuminen näkyy maakunnassa, ja tartuntoja saadaan sekä perheen sisäisesti, että harrastuksista.

Maakunnan rokotekattavuus ensimmäisen rokotteen osalta on 89,3 prosenttia ja toisen rokotteen osalta 86,2 prosenttia. Kolmannen rokotteen on puolestaan ottanut 8,9 prosenttia asukkaista. Työryhmä arvelee, että koronapassin käyttöönotto on vaikuttanut rokotuskäyttäytymiseen. Myös näytteenottomäärät ovat kasvaneet, ja positiivisten osuus testatuista on noin viisi prosenttia.

Allegro-liikenne käynnistyy 12. joulukuuta

Junaliikenne Allegro-junilla käynnistyy puolestaan tauon jälkeen 12. joulukuuta, ja junissa saa matkustaa vain Suomen ja Venäjän kansalaisia. Liikenteen kahtena ensimmäisenä päivänä junissa on terveysneuvoja opastamassa matkustajia.