Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote ohjeistaa sairastamaan flunssan kotona, ja hoitoa tarvitessaan pitää ensin soittaa hoitotarpeen arvioon – Ovivahti tarkistaa keskussairaalaan tulijoilta, että näillä on aika varattuna

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) yhteispäivystyksen tilat keskussairaalan K-siivessä jaetaan keskiviikkona 24. marraskuuta flunssaoireisille ja muille potilailla tarkoitettuihin tiloihin. Tilat jaetaan asiakkaiden turvallisuuden takia.

Potilastilaa on Eksoten tiedotteen mukaan rajallisesti, joten asiakkaiden tulee ennen päivystykseen saapumista soittaa hoidontarpeenarvioon. Päivystyksen sisääntuloaulassa on ovivahti, joka varmistaa, että tulijalla on aika varattuna päivystykseen eikä aulassa ole liikaa ihmisiä.

Yhteispäivystyksestä vastaava akuuttitulosyksikön ylilääkäri Pekka Korvenoja kertoo tiedotteessa, että monet asiakkaat ovat tulleet suoraan vastaanotolle ottamatta ensin hoidontarpeen arvioon yhteyttä. Tämä on hänen mukaansa ymmärrettävää, jos puhelimitse ei aikaa meinaa saada.

Eksotella on kuitenkin vain rajallisesti tilaa ottaa potilaita odotustiloihin, jolloin vain ajanvarausperiaatteella pystytään kontrolloimaan turvallista potilasmäärää päivystysalueella.

– Hätätilapotilaat hoidetaan aina. Onneksi samaan aikaan vastauspalvelu Kaikun tilanne on korjaantunut, ja puhelinkontaktin saa helpommin, Korvenoja tähdentää tiedotteen mukaan.

Eksotella oli pahimpaan korona-aikaan erilliset infektiovastaanotot Lappeenrannassa Armilassa, Imatralla Honkaharjussa ja Parikkalassa hyvinvointikeskuksessa. Honkaharjussa infektiopotilaat ohjataan yhteispäivystyksen tavoin erilliseen tilaan, mutta muita erillisvastaanottoja ei avata uudelleen, koska koronatilanne on taas heikentynyt.

Päivystyksen ruuhkautumisen tilannetta voi seurata Eksoten verkkosivuilta.

Kuumetaudit voi sairastaa kotona

Lievän koronavirustaudin, influenssan tai nuhakuumeen hoito-ohjeet ovat yhtenevät. Flunssan iskiessä tärkeintä on levätä ja juomalla esimerkiksi mehua tai teetä. Oloa voi helpottaa myös kotoa löytyvillä kuumelääkkeillä ja höyryhengityksellä.

Erilaiset flunssaoireet voivat kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, eikä flunssa yleensä vaadi lääkärin tutkimusta. Oireiden pitkittyessä tai vaikeutuessa tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Nuhaisena, kuumeisena tai kurkkukipuisena tulee jäädä kotiin. Töihin, kouluun tai harrastuksiin ei saa mennä. Oman kodin ulkopuolisiin ihmisiin on syytä välttää kaikkia kontakteja.

Flunssaoireisten lasten tarkemmat hoito-ohjeet löytyvät Eksoten päivystyksen sivuilta.

Aikuisen potilaan tulee hakeutua hoidontarpeenarvioon, mikäli hänellä on hengitysvaikeuksia tai yleistila laskee.

Arkisin tulee ottaa yhteyttä ensisijaisesti terveysasemien palvelunumeroon, päivystysaikana soittaa Päivystysapuun 116 117. Hätätilanteessa tulee soittaa hätäkeskukseen 112.

Koronatestiin, jos ei ole ottanut rokotuksia

Nuhan, kuumeen, yskän, ripulin tai muun infektioon viittaavan oireen vuoksi koronatestiin tulee hakeutua aina, mikäli ei ole ottanut koronarokotteita. Myös kahdesti rokotettujen tulee hakeutua testiin, mikäli kuuluu testattaviin ryhmiin, Eksote ohjeistaa.

Lisäksi mikäli tietää altistuneensa koronavirukselle ja alkaa saada lieviä oireita, tai kuuluu koronaviruksen tai influenssan osalta vakavan sairauden riskiryhmään tai työskentelee sote-alalla, tulee varata aika koronatestiin huolimatta siitä, onko saanut täyden rokotesarjan.

Testiin tulee hakeutua heti oireiden alussa, jotta mahdolliset tartuntaketjut saadaan kiinni. Koronatestiin saa helpoiten ajan osoitteesta www.omaolo.fi tai soittamalla.