Etelä-Karjala saattaa siirtyä ensi viikolla leviämisvaiheeseen ja rajoituksiin – Eekoolla on valmius koronapassin käyttöönottoon

Eksote raportoi perjantaina jälleen 24 uutta koronavirustartuntaa.

Eekoo ottaa ravintoloissaan käyttöön koronapassit heti kun sitä edellytetään. Arkistokuva pub Vahdista. Piia Kaskinen

Ilkka Pohjalainen

Ensi viikon alussa saattaa syntyä päätös, siirtyykö Etelä-Karjala mahdollisesti koronaviruspandemian leviämisvaiheeseen. Päätös voi tuoda mukanaan rajoituksia ravintola- ja tapahtumatoiminnalle, taikka niiden vaihtoehtona koronapassin käyttöönoton.

Etelä-Karjalassa 25 ravintolaa pyörittävä Eekoo ottaa heti koronapassit ravintoloissaan käyttöön, kun sitä edellytetään.

– Toivotaan kuitenkin, ettei leviämisvaiheeseen mennä, sanoo Eekoon majoitus- ja ravitsemuskaupan toimialajohtaja Aleksi Vuorinne.

Hän lisää, että koronapassin soveltaminen riippuu siitä, minkä tyyppinen ravintola on kyseessä. Esimerkiksi pikaruokaravintolat jäisivät sen ulkopuolelle. Tarkempi ravintolakohtainen soveltaminen on Eekoolla vielä pohdinnassa.

Puolet kriteereistä täyttyi

Mahdollisen leviämisvaiheen toteaa Etelä-Karjalan alueellinen koronan tilannekuvaryhmä, jonka perusteella rajoituksista päättäisi Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI.

Viime kokouksessaan maanantaina tilannekuvaryhmä totesi, että leviämisvaiheen seitsemästä kriteeristä täyttyi kolme kokonaan ja yksi osittain, kertoo ryhmän puheenjohtaja, Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula sähköpostitse.

Punaisella olivat positiivisten näytteiden osuus otetuista koronanäytteistä, virusmäärät jätevesiseurannassa, tartuntojen summa kahdelta viikolta sataa tuhatta asukasta kohde sekä osittain sosiaali- ja terveyshuollon kuormituksen kasvu ja sen myötä palvelujärjestelmän toimintakyvyn heikkeneminen.

Muita kriteereitä ovat puutteet rokotuskattavuudessa, laajat joukkoaltistumiset sekä sellainen viive jäljityksessä, joka haittaa tartuntaketjujen tehokasta katkaisua.

Päivittäisten koronatartuntojen määrä on ollut Etelä-Karjalassa viime päivinä selvässä kasvussa. Perjantaina Eksote raportoi jälleen 24 uudesta tartunnasta, myös torstaina tartuntoja oli alueella 24. Sen sijaan sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrän kerrotaan nyt olevan 0–5, kun vielä keskiviikkona sairaalassa oli koronan takia seitsemän henkilöä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka