Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote: Koronatapausten määrä jatkaa nousuaan – Viikossa 83 varmistettua tapausta ja sairaalahoidossa kuusi koronapotilasta

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen koronatilanne on huononemassa. Tilannekuvaryhmä antoi vahvan suosituksen käyttää maskia julkisissa sisätiloissa.

Etelä-Karjalassa on viimeisen viikon aikana varmistunut Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksote) koronasivun mukaan 83 uutta koronavirustartuntaa. Eksoten tilaston mukaan tartuntoja on todettu 19 enemmän kuin edellisviikolla.

Sairaalassa hoidettavien koronatapausten määrä on Eksotella noussut kuuteen, mikä on korkein määrä sitten syyskuun lopun. Edellisellä viikolla koronatartuntoja kirjattiin Eksotella 64 kappaletta, ja lokakuun viimeisillä viikoilla 30–36.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan kahdeksan viime viikon tartunnoista noin 65 prosenttia on Eksoten alueella ollut kokonaan rokottamattomilla ja 10 prosenttia yhden rokoteannoksen saaneilla. Neljännes on saanut kaksi rokoteannosta.

– Jos rokotesuoja ei ole täydellinen, on kahdeksankertainen riski saada koronatartunta. Ongelma on etenkin rokottamattomien riski saada vakava tautimuoto. Kaksi kertaa rokotetut voivat saada flunssatyyppisen tartunnan, mutta heillä se ei näyttäisi etenevän vakavampaan suuntaan. Se on heidän iso etunsa rokotesuojasta.

Rokottamattomille suositus välttää isoja yleisötapahtumia

Tilannekuvaryhmä antoi maanantaina vahvan suosituksen maskin käyttämisestä julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikennevälineissä. Maskin käyttöä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille, myös täyden koronarokotesarjan saaneille, tilannekuvaryhmä sanoo tiedotteessaan.

Tilannekuvaryhmä piti maanantaina ylimääräisen kokouksen, koska sen piti kertoa Etelä-Karjalan koronatilanteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).

Kaksi kertaa rokotetut voivat saada flunssatyyppisen tartunnan, mutta heillä se ei näyttäisi etenevän vakavampaan suuntaan. Se on heidän iso etunsa rokotesuojasta.

Sami Raasakka

Se totesi, että maakunnan koronatilanne on kääntynyt kuluneen viikon aikana selvästi huonompaan suuntaan. Heikentyneen tilanteen vuoksi rokottamattomien ihmisten pitäisi välttää korkean riskin tapahtumia kuten isoja yleisötapahtumia.

Korkean riskin tapahtumia ovat esimerkiksi anniskeluravintolat, yhteislaulutilaisuudet sekä kontaktilajit. Kontaktilajien välttäminen ei koske lapsia ja nuoria.

Jos saa lieviä oireita, eikä ole saanut täyttä koronarokotussarjaa, on mentävä koronatestiin.

– Suosittelemme, että myös kahdesti rokotetut jäävät heti sairastuttuaan kotiin ja hakeutuvat testiin jo lievien oireiden ilmetessä, mikäli tiedossa on epäily altistumisesta, Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula sanoo tiedotteessa.

Tartuntoja erityisesti perheissä ja kaveripiireissä

Tartuntaketjuja on ollut Raasakan mukaan Imatralla etenkin kouluikäisillä, joiden sisaruksilla, perheissä ja kaveripiireissä jatkotartuntoja on tullut. Lappeenrannan seudulla painottuvat nuorten aikuisten tartunnat, ja niissä ei aina ole selvää, mistä tartunta tulee.

– Mitään yksittäisiä joukkoaltistumisia tapahtumissa tai aktiviteeteissa ei ole tullut tietoon. Yksittäinen isompi työpaikka-altistuminen Lappeenrannassa on selvittelyssä, Raasakka kertoo.

Rajalla rauhallista

Nuijamaan raja-asemalla otetuissa koronanäytteissä on viikon ajalta ollut kuusi positiivista. Rajaliikenteessä oli Raasakan mukaan pieni piikki venäläisten koronaloman aikaan, mutta silloinkaan tartuntoja ei tullut rajalta merkittävästi ilmi.

– Huolestuttava asia on se, kuinka kehittyy vakavien tapausten määrä. Sairaalahoidon tarve ilmenee yleensä noin parin viikon viiveellä. Kun tartunnat ovat nyt kaksi viikkoa olleet korkealla tasolla, jää nähtäväksi, kuinka paljon ne poikivat sairaalahoidon tarvetta, Raasakka pohtii.

Raasakka lisää, että Etelä-Karjalassakin on parantamisen varaa rokotuskattavuudessa, vaikka valtakunnan kärjessä ollaankin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n koronakatsauksen mukaan Etelä-Karjalan kuntiin on kirjattu viime viikon aikana 85 uutta koronatapausta. Lappeenrannassa tapauksia oli 48, Imatralla 29, Savitaipaleella 3, Luumäellä 2 sekä Lemillä ja Ruokolahdella kummassakin yksi uusi varmistettu koronatapaus.

Imatran kuudesluokkalaiset jäävät ilman itsenäisyyspäivän juhlia

Imatran kaupunki tiedottaa, että muuttuneen koronatilanteen vuoksi perinteisiä itsenäisyyspäivän juhlia ei voida järjestää yhteisesti kaikkien koulujen kuudesluokkalaisille kaupungintalolla. Kaikki kyseisen luokka-asteen lapset eivät vielä ole voineet saada rokotusta ikänsä puolesta. Juhla tullaan kaupungin mukaan järjestämään kevättalvella, kun tilanne sen sallii.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että muutoin koulujen perinteiset juhlat, kuten joulujuhla, voidaan koulukohtaisesti toteuttaa. Sama koskee syksyn ylioppilasjuhlia.

Päivitetty 15.11.2021 kello 15:03: Korjattu Raasakan etunimi Samiksi, lisätty tilannekuvaryhmän suositukset. Lisätty tieto itsenäisyyspäivän juhlien peruuntumisesta.