Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote: Etelä-Karjalassa varmistui viime viikolla 36 uutta koronatartuntaa – Viidennes tapauksista löytyy itärajan testeissä

Ylilääkäri Sami Raasakan mukaan Etelä-Karjalan tartunnat näyttävät vakiintuvan noin 40 tartuntaan viikossa, ellei rokotuskattavuus parane.

Etelä-Karjalassa varmistui viime viikolla 36 uutta koronavirustartuntaa. Koronatestejä tehtiin viikossa 1 980, ilmenee Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronasivuilta. Varmistuneita tapauksia oli päivittäin yhdestä kymmeneen.

Edellisellä viikolla varmistettuja tartuntoja oli 30 kappaletta. Sairaalahoidossa Eksotella on alle viisi koronapotilasta, kuten oli koko lokakuun ajan.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kirjanpidossa uusia varmistettuja tartuntoja merkittiin viime viikolla Lappeenrantaan 35, Imatralle 11 sekä Ruokolahdelle 1.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan tartunnat näyttävät vakiintuvan neljänkymmenen kappaleen tuntumaan per viikko herkästi ja perhepiirissä tarttuvan delta-variantin myötä.

– Ei varmaan päästä sinne samoihin hyviin lukuihin mitä oli alkuvuonna ja -keväällä, alle kymmentäkin tapausta viikossa. Tähän nyt varmaan jumitutaan niin kauaksi kuin rokotuskattavuus ei ole parempi, Raasakka kertoo.

Viime viikon alkupuolella Imatralla oli Raasakan mukaan ryppäitä, jossa oli osittain koululaisten välisiä tartuntoja, mutta ne ketjut näyttävät menneen poikki.

– Tartunnat näyttävät nyt olevan perheiden ja läheisessä kontaktissa olevien ihmisten välisiä tartuntoja, jotka ovat yli 70-prosenttisesti rokottamattomilla, Raasakka toteaa.

Ikäryhmistä sairastuneita on ollut painottuneesti 20–35-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa myös rokotuskattavuus on alhainen.

Rajalta tai 72-tunnin kakkostestauksissa varmistui viikon aikana kymmenen uutta tartuntaa. Viime viikkojen aikana vakiintunut määrä rajanylityspaikoilta ilmenneistä tartunnoista on ollut noin 20 prosenttia kaikista Eksoten kirjaamista tapauksista.

Eksoten alueella rokotuksista vastaava Sari Kuitto kertoo, että kolmosrokotuksiakin on maakunnassa annettu jo 2 800. Ykkösrokotuksen on saanut jo yli 88 prosenttia yli 12-vuotiaista, ja kakkosen 83,5 prosenttia.

– Ykkösrokotuksiakin menee koko ajan, Kuitto kertoo.

Esimerkiksi lauantaina Isossa-Kristiinassa annettiin 45 ykkösrokotusta. Lisäksi oli kakkosia ja kolmosia.

– Enemmänkin voitaisiin rokottaa, ja luotan siihen, että heitä tippuu koko ajan rokotettaviksi, kun ovat pitkään miettineet asiaa, Kuitto uskoo.