Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Martti ”Masi” Sairanen 1941–2021 – Pitkän linjan maanpuolustusaktiivi ja leijona

Martti "Masi" Sairanen siirtyi taivaalliseen reserviin pitkällisen sairauden murtamana 6.10.2021. Hän oli syntynyt 5.5.1941 Helsingissä.

Masi oli koko ikänsä ulospäin suuntautunut, auttavainen ja yhteistyökykyinen henkilö. Varsinaisen päivätyönsä hän teki Stora Ensolla kunnossapitotehtävissä ja esimiehenä. Vuoksen teknisten jäseneksi hän liittyi jo 1967. Tainionkosken työnjohtajakerhossa hän toimi vuodesta 1969 huvitoimikunnassa sekä ”Oltermannina”.

Isänmaallisena ja voimakkaan maanpuolustustahdon omaavana hän liittyi heti varusmiespalveluksen jälkeen Imatran reservialiupseerien jäseneksi. Yhdistyksessä hän toimi hallituksessa, varapuheenjohtajana sekä puheenjohtajana ja vuodesta 1993 lähtien kunniapuheenjohtajana.

Aktiiviaikanaan Masi toimi myös Etelä-Karjalan reservialiupseeripiirin puheenjohtajana sekä Reservialiupseeriliiton hallituksessa ja talousvaliokunnassa. Kun vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus aloitti Etelä-Karjalassa 1990-luvun alussa, oli Masi koulutusryhmän puheenjohtajana käynnistämässä toimintaa. Valtionhotellin Itsenäisyyspäivän iltajuhlan järjestelytoimikunnassa Masi toimi usean vuoden ajan yhdessä upseereiden kanssa.

Vuodesta 1993 lähtien hän osallistui aktiivisesti Lions clubin toimintaan ollen mm. presidenttinä ja klubimestarina. Vuonna 2012 hänet valittiin Vuoden leijonaksi ja samaan aikaan valittiin hänen puolisonsa Anita Vuoden ladyksi.

Ansioistaan hänelle myönnettiin lukuisia huomionosoituksia mm. maanpuolustusjärjestöiltä ja työnantajalta.

Masin poismenoa jäi suremaan omaisten lisäksi lukuisa joukko ystäviä ja yhteistyökumppaneita.

Juha Sormunen

Kirjoittaja on Masin ystävä.